Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Cena za pohotovosť pre cestárov je privysoká, tvrdí odborníčka
Zdielať na

Cena za pohotovosť pre cestárov je privysoká, tvrdí odborníčka

BRATISLAVA / Naše hlavné mesto platí firme aj za to, že nič nerobí. Problémom je totiž zmluva, ktorú uzavrelo predchádzajúce vedenie až do roku 2018. To znamená, že či nasneží alebo nie, platiť sa musí, a nie málo. Podľa expertky na strategický manažment, Bratislava má v rukách nevýhodnú zmluvu.

Mesto nemá riešenie

"Zmluva je podpísaná roku 2018. "Hľadali sme možnosť, ako mesto môže túto zmluvu vypovedať," uviedol hovorca kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Konzorcium A.R.K technické služby s.r.o. v utorok poslalo rozsiahle stanovisko, v ktorom vysvetľuje, prečo mestu posiela astronomické faktúry za "ničnerobenie". "Cena za pohotovosť ručného pracovníka obsahuje vozidlá na rozvoz, dispečera, strojníka, nakladača, materiál," uviedla hovorkyňa A.R.K. technické služby Ester Méraiová.

Sú pripravení vyraziť do terénu

Podobne je to aj s pohotovosťou techniky. Jednoducho mašiny a ľudia sú 24 hodín 7 dní v týždni pripravení do 30 minút v prípade potreby vyraziť do terénu. Aj vtedy, ak nemrzne, nesneží, nie je kalamita. Robotníci sú vtedy zrejme len na dielni, minimálne počas nočných hodín. "Všetky činnosti, ktoré vykonávame sú len na základe objednávok, ktoré prichádzajú z dispečingu magistrátu," uvádza Méraiová.

Bratislavskí cestári sa bránia aj voči tomu, že ich ceny za prácu a pohotovosť teraz po prevalení celej kauzy, médiá porovnávajú s dodávateľmi, ktorí zabezpečujú zimnú údržbu v iných veľkých mestách na slovensku. 

TV JOJ získala zmluvu, ktorú má mesto Košice podpísanú so svojím dodávateľom. V nej nie je žiadna klauzula o tom, že musí vyplatiť mesto cestárom v priebehu 8 rokov sumu v hodnote desiatok tisíc eur.

Zatiaľ čo Košice majú v zmluve zazmluvnený len cenník prác, Bratislavský magistrát sa zaviazal cestárom vyplatiť najneskôr do roku 2018 astronomickú sumu  82 a pol milióna eur za dodané služby. Je teda nepodstatné, či sa dnes bavíme o zime alebo lete, podstatným je megabudget, ktorý cestári dostanú bez ohľadu na ročné obdobie. 

Odborníčka na strategický manažment: zmluva je nevýhodná

Toto je zarážajúce aj pre odborníčku na strategický manažment, ktorý je pre riadenia podnikov a inštitúcií kľúčový pri uzatváraní aj dlhodobých zmlúv. "Ma zarazilo to, že akoby podstatou zmluvy nebolo zabezpečenie dodania prác počas tých ôsmich rokov, ale naplnenie tej sumy 82,5 milióna €," uviedla odborníčka na strategický manažment z portálu finaporad.sk Jana Popová.

Je takmer nemožné, aby mesto takúto podmienku nevedelo správne vyhodnotiť už pred podpisom tejto zmluvy. Ak zmluvu na magistráte posudzovali tamojší úradníci, zrejme ich nezaujímali ani možne globálne zmeny, ktoré majú vplyv práve na zimné obdobie. "Cena za pohotovosť robotníkov je privysoká. Pri takomto trende počasia predstavuje neustála pohotovosť plytvanie prostriedkami mesta," hovorí Popová.

A do tretice, asi žiadny správny stratég, manažér by si nenechal zabetónovať takúto zmluvu druhou stranou na celých 8 rokov dopredu, tak ako Bratislava. "Počas nasledujúcich rokov sa náklady na zimnú údržbu sa môžu výrazne znížiť a mesto s tým nič nespraví," dodáva odborníčka na strategický manažment.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy