Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Voči cyperskej kríze vraj nie sme imúnni ani my. Kto bude ďalší?
Zdielať na

Voči cyperskej kríze vraj nie sme imúnni ani my. Kto bude ďalší?

BRATISLAVA / Americký portál International Business Times priniesol informáciu, že ohrozené sú najmä malé európske ekonomiky. Ako napríklad Slovensko. Podľa ministra Kažimíra je naša ekonomika stabilná a s Cyprom ju nemožno porovnávať.

Slovensko medzi ne nepatrí

Americký biznis portál zostavil rebríček krajín, ktoré by mali byť voči cyperskej kríze imúnne najmenej. Medzi šiestimi krajinami je aj Slovensko. To, že by Slovensko malo byť v jednom vreci s krajinami, ako je napríklad Slovinsko či Malta je podľa našich ekonómov neprimerané.

"Slovensko nepatrí medzi najhorších favoritov krízy," hovorí analytik INESS Martin Vlachynský. Slovinsko, Slovensko, podľa ekonómov to bude skôr "i" ako "e". Ak hovoríme o tom, kto kráča po Cyperskej ceste. "Slovinsko má príliš veľký bankový sektor," dodáva ekonóm SAV Vladimír Baláž. "Slovensko má nízky dlh a malý bankový sektor. Malta, Slovinsko majú oveľa väčší bankový sektor ako my," povedal zase Ronald Ižip, analytik Trim broker.

Slovensko je bezpečné

Podľa ministra Kažimíra finančné trhy Slovensku veria. Informácie amerického portálu preto považuje za smiešne. "Dnes je ťažké dobre si požičať. My sme si požičali veľmi dobre. Lacno. Slovensko je bezpečné," uisťuje minister financií.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články