Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Obce pred kolapsom. Zborov musí vrátiť 284 tisíc eur!
Zdielať na

Obce pred kolapsom. Zborov musí vrátiť 284 tisíc eur!

Niektoré obce na severovýchode Slovenska to nebudú mať v tomto roku vôbec jednoduché. Kontrola z Ministerstva životného prostredia u nich zistila pochybenia pri verejnom obstarávaní, a tak obce podľa všetkého budú musieť vrátiť časti dotácií. A vôbec nejde o malé sumy. Napríklad u dedinky Zborov ide o 284 tisíc, Krásny Brod zase 150 tisíc eur. Niektoré sumy sú likvidačné...

Starosta nechápe, kde nastala chyba

"Pri tomto čísle vzniknú pre obec vážne problémy. Ja si myslím, že táto čiastka sa nevysporiada za jeden rok, ale to obec postihne na viac rokov," hovorí starosta obce Zborov pri Bardejove Ján Lukáč. Obec totiž musí vrátiť sumu približne 284 000 eur. Pri ročnom rozpočte asi dva milióny eur suma spraví poriadnu dieru.

Obec pritom získala dotácie na vybudovanie kanalizácie a po kontrole údajne pochybila pri verejnom obstarávaní. Starosta však žiadnu chybu obce nepripúšťa. "Je pre nás záhadou, že výberové konanie u nás bolo kontrolované viacerými zložkami pred začatím stavby. Ak by sme si boli vedomí porušenia nejakých pravidiel, neboli by sme s výstavbou začali," dodáva starosta.

Likvidačných 150 tisíc eur

O niečo horšie je na tom obec Krásny Brod pri Medzilaborciach, ktorá by podľa všetkého mala vrátiť 150 000 eur a to je v jej prípade takmer likvidačné. "Mal som projekt na reguláciu potoka, ktorý tu vidíte. Všetko je v poriadku, potok je zregulovaný a takto to vyzerá teraz... Rozpočet na rok mám okolo 170 000 eur. Keby som teraz mal vrátiť 150 000 eur, neviem, ako by sme mohli ďalej žiť v našej obci," tvrdí starosta Vladimír Bajaj.

"Mal som tu štátnu finančnú kontrolu, mal som tu vládny audit, mal som tu NKÚ a nebolo nič zistené, všetko podľa mňa bolo v poriadku," čuduje sa starosta. Ak by sa mali dedinčania na túto sumu poskladať, na hlavu to vychádza 326 eur. "To nepripadá do úvahy. Veď ja mám slabý dôchodok," komentuje jeden z obyvateľov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články