Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rádioaktívny vagón vrátili colníci na Ukrajinu
Zdielať na

Rádioaktívny vagón vrátili colníci na Ukrajinu

Vagón so zvýšenými hodnotami rádioaktivity zaistili colníci na hraničnom priechode v Maťovských Vojkovciach. Vlak k nám prišiel z Ukrajiny a smeroval do slovenských železiarní.

Vlak odstavený na železničnej stanici v Maťovciach vykazoval vyššie hodnoty rádioaktivity. Ide vraj o posledný vozeň súpravy. Nebezpečné žiarenie vychádzalo z vagóna, ktorý bol naložený železnou rudou. Radiáciu namerali colníci počas kontroly špeciálnou monitorovacou bránou.  Vozeň oddelili od vlakovej súpravy a policajti ho opáskovali, aby sa k nemu nikto nepriblížil. "Zdrojom zvýšenej radiácie bolo rádium 266 v stĺpikoch bočnice jedného vagóna," konštatuje Klára Baloghová, hovorkyňa colného úradu v Michalovciach.

Namerali 6 až 9-násobne zvýšené hodnoty radiácie

Aj napriek vysokým hodnotám radiácie vagón neobsahoval dávky, ktoré by boli ohrozujúce pre človeka. V tomto roku sa jedná už o tretí prípad zvýšenej radiácie v Maťovských Vojkovciach. "Je potrebné si uvedomiť, že colníci nielen v Maťovciach, ale na celom území Shengenskej hranice zabezpečujú a ochraňujú bezpečnosť a zdravie obyvateľstva," poznamenáva Klára Baloghová.

Vagón poslali späť na Ukrajinu

Na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva  a Železníc SR bol kontaminovaný vagón vrátený na územie Ukrajiny do 24 hodín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy