Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Davidoví, Slivkoví. Sú bez detí, česká strana na nich kašle!
Zdielať na

Davidoví, Slivkoví. Sú bez detí, česká strana na nich kašle!

Veľmi dôležitý týždeň majú pred sebou rodiny, ktorým vo Veľkej Británii Sociálne služby zobrali deti. Čakajú ich rozhodujúce súdne procesy. Ak dopadnú zle, môžu o deti definitívne prísť.

Slivkových ministerstvo odbilo

Vnúčatá Slivkových Vaneska a Mia nikdy neboli doma s mamou. Súd jej ich odobral kvôli drogovej minulosti. Práve deti jej ale podľa jej vlastných slov ukázali správu cestu.

Po neúspechoch na britských súdoch sa matka s babičkou rozhodli bojovať o deti v Českej republike. Odsťahovali sa do Prahy, zohnali ubytovanie a začali obchádzať úrady. Medzinárodná právna pomoc v Brne, ale i ministerstvo práce im dali košom. Nepochodili.

"Tento prípad sa nás týka iba okrajovo, podrobnosti zverejňovať nebudeme," potvrdila hovorkyňa Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny v ČR Veronika Plížová.

Rodiny čakajú dôležité procesy

Podobne sú na to aj Davidoví. Sú bez detí. I bez najmladšieho niekoľko mesačného Erika. Nepomohli ani protesty pred súdom v Nottinghame. Tí sa dokonca v týchto dňoch požiadali o pomoc i českého prezidenta Václava Klausa. Jeho kancelária im ale odpísala:

"Právne systémy jednotlivých štátov je potrebné rešpektovať. Vzhľadom k tomu, že jednotlivé štáty pristúpili o právach dieťaťa dobrovoľne, je možné očakávať, že svoj právny systém budú tvoriť v súlade s jednotlivými ustanoveniami dohody," píše sa v stanovisku.

Anna Slivková nastupuje na autobus, smer Londýn. O svojich vnukov sa pobije v piatok a utorok. O Vanessku môžu definitívne prísť. Davidových čaká definitívne rozhodnutie súdu tento piatok.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

Súvisiace články