Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prístup Čechov k núteným adopciám? Pozorovať, neriešiť!
Zdielať na

Prístup Čechov k núteným adopciám? Pozorovať, neriešiť!

To, čo sa podarilo v prípade Boorová je síce pekné, my tak ale postupovať nebudeme. Takýto odkaz posielajú svojim občanom naši západní susedia. Česká republika totiž nebude vstupovať do konaní voči svojim občanom vo Veľkej Británii. Hovorím o téme nútených adopcií na ostrovoch.

Do prípadov zatiaľ nevstupujú

To, že české úrady nebudú vstupovať do konania, dokazuje aj posledný medializovaný prípad. Žene zobrali dieťa z pôrodnice, na súd v Británii prišiel český konzul aj úradníčka.

"Sudkyňa im dala možnosť do toho vstúpiť, ako tretia strana, stálo to 70 libier a oni nechceli do toho vstúpiť. Nemali záujem. Oni tam prišli ako pozorovatelia," tvrdí jeden z príbuzných odobratých detí, Vojtěch Slivka.

Jeho slová potvrdzuje aj Zdeněk Kapitán, riaditeľ českého Úradu pre medzinárodne právnu ochranu detí. "Do súdnych konaní vstupovať nebudeme, pretože vstup do konania na území iného štátu predstavuje podľa nášho názoru zásah do suverenity tej cudzej krajiny."

Najprv po dobrom, potom...

Česká strana má inú taktiku ako Slovensko. Diplomaticky chcú dosiahnuť najprv to, aby ich Briti informovali o akože problémových rodinách. Potom sa chcú snažiť o to, aby ich Briti rešpektovali ako partnera. Budú trvať na tom, aby sa dôkladne s rizikovými rodinami pracovalo. 

Zatiaľ je ťažké povedať, či budú Briti toto akceptovať. Rovnako nevedno, či to bude mať nejaký vplyv aj na prebiehajúce konania.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy