Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Nórska sociálka: Hovorte len to, čo vám povieme!
Zdielať na

Nórska sociálka: Hovorte len to, čo vám povieme!

Pripomína to skôr postup vyšetrovateľov z jojkárskych kriminálnych seriálov. No tento prípad sa naozaj stal. Keď chceli deti slovenského podnikateľa žijúceho v Nórsku vidieť ešte niekedy svojich rodičov, museli hovoriť len to, čo úradníci chceli počuť. Vypočúvali ich pritom akoby sa dopustili toho najväčšieho zločinu!

Nevracali sa dlho zo školy

"Deti boli v škole, prišla po nich polícia aj so sociálnou službou a zobrali ich bez vedomia rodičov, bez vedomia našich advokátov a deti úplne zmizli," opisuje otec Peter.

S rodinou žije Peter v Nórsku už osem rokov. S manželkou majú dvoch synov. Jeden má 8, druhý 6 rokov. On je podnikateľ, manželka učiteľka s dvoma vysokými školami. Rodinné šťastie jedného dňa skončilo.

Keď sa chlapci nevrátili zo školy, s manželkou si mysleli, že chlapcov niekto uniesol. V ten deň večer im volal právnik, že síce nemôže povedať, kde chlapci sú, no dôvod zmiznutia vysvetlil. "Z podozrenia nejakého násilia doma a nejakého teroru doma. Nemôže nám povedať, kde sú, čo sú, ani kedy ich môžeme vidieť," pokračuje Peter.

Nakoniec počuli, čo chceli

Otec pokračuje ďalej. Aj keď bol presvedčený, že ide o nedorozumenie, úrady naopak pritvrdzovali. Nasledovali výsluchy na polícii. "Biela izba, jeden policajt, zrkadlo a za zrkadlom kopec osôb, ktoré sledovali, čo decko rozpráva, bolo tlačené k tomu, aby povedalo niečo, čo je nie v poriadku, nie dobre a tak ďalej," dodáva.

Pán Peter dokonca videl videozáznam z dvojhodinového vypočúvania, kde znudení chlapci nakoniec hovorili to, čo chceli policajti počuť. Dôvod bol teda jasný. Dieťa dostalo výchovnú po zadku. "Oni mali toto podozrenie, lebo učiteľka náboženstva sa pýtala na hodine, či už niekedy niekto dostal po zadku, tak vlastne ten starší syn sa prihlásil, tak ona okamžite reagovala a hneď zobrali aj mladšieho syna pre istotu z druhej triedy," vysvetľuje Peter.

Jedna výchovná po zadku túto rodinu navždy poznačila. Prípad je podľa otca až príliš podobný tým z Británie. Od vymysleného dôvodu odobratia až po prístup domovských orgánov.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy