Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Jedna výchovná a slovenské deti zobrala nórska sociálka!
Zdielať na

Jedna výchovná a slovenské deti zobrala nórska sociálka!

Podobnú hrôzu, akú prežívajú viaceré slovenské rodiny vo Veľkej Británii, zažívajú aj v iných európskych krajinách. Máme tu ďalší prípad podivného odobratia detí. Tentokrát je to Nórsko.

Nevedeli, kde majú deti

Podnikateľ z Popradu, Peter Olejár, sa v Nórsku usadil pred niekoľkými rokmi a založil si tam aj rodinu. S manželkou, ktorá pochádza z Poľska, majú dve deti. V januári tohto roku im ich ale odobrali nórske úrady. "Deti boli v škole. Prišla pre nich polícia aj so sociálkou a deti zobrali preč. Bez vedomia rodičov, aj bez vedomia advokátov a deti úplne zmizli," hovorí Peter Olejár.

Niekoľko hodín rodičia nevedeli, kde sa deti nachádzajú. Pomýšľali už na najhoršie, keď zazvonil telefón. "Od advokáta, že deti boli zobrané zo školy, vysvetlené, prečo, s podozrením na nejaké násilie," hovorí otec dvoch detí.

Nevedeli, kde chlapci sú, ani kedy ich uvidia. Nasledovali výsluchy, ktoré znejú až neuveriteľne. Osem a 6-ročného chlapca vypočúvali policajti dve hodiny každého zvlášť. "Biela izba, jeden policajt, zrkadlo a za zrkadlom kopec osôb, ktoré sledovali ako decko, čo rozpráva, ako bolo tlačené k tomu aby povedalo niečo, čo je nie v poriadku, nie dobre," opisuje výsluch Peter Olejár.

Výchovná po zadku

Peter Olejár hovorí o nátlaku. Cieľom malo byť podľa neho to, aby chlapec prezradil niečo, čo oni chceli počuť. Otcovi dokonca videozáznam z vypočúvania ukázali. Až vtedy pochopil, čo sa vlastne stalo. Jeden zo synov v škole povedal, že dostal od otca jednu výchovnú po zadku.

Šesť týždňov rodičia bojovali s úradmi, ktoré nekompromisne zasiahli, aby ochránili malé deti pred niečím, čo sa nepotvrdilo, keďže ich nakoniec vrátili. Stále sa voči rodičom naďalej vedie trestné stíhanie. Stále tak žijú v strachu.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy