Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
836 dní má deti SS. Takto si žije Ivana Boórová
Zdielať na

836 dní má deti SS. Takto si žije Ivana Boórová

Slovenka Ivana Boórová, žijúca vo Veľkej Británii je už 836 dní bez svojich detí. Tie jej zobrala britská sociálka (SS) a ona o Martinka (4) a Samka (2) stále bojuje. Hoci je Ivana stále v Anglicku, pozorne vníma, čo sa deje na Slovensku. V nedeľu od prvých minút sledovala demonštrácie na podporu podobne postihnutých rodín, ktoré sa uskutočnili vo viacerých mestách.

"Volala som svojej mame, že ako to prebieha. Ja som to všetkým kolegom povedala, že keby som dnes nebola v práci tak demonštrujem," hovorí Ivana pri návrate z práce. Ivana si správy z diania demonštrácii pustila z archívneho vysielania TV JOJ. 

Tisícky ľudí jej držia palce

Reportáž však Ivana cez slzy takmer nevidela. Šesť miest v Európe demonštrovalo, tisíce ľudí jej držia v boji o deti palce. "Úplne úžasné. Je to perfektné, toľko ľudí," hovorí dojatá Ivana. Akonáhle zbadala v reportáži svoju mamu, zavolá jej.

"Každý chcel vedieť, každý sa vypytoval," opisuje dianie na demonštrácii stará mama Martinka a Samka Eleonóra Študencová. O príbehu Ivany Boórovej a jej detí sa nehovorí už iba na Slovensku, ale dá sa povedať, že po celej Európe.

Nočnú moru odštartovalo vyšetrenie

Bývalá rehoľná sestra Ivana Boórová po celý čas tvrdo a poctivo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou postihnutých starých ľudí. V Británii sa jej a manželovi narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora začala až banálnym vyšetrením v nemocnici...

Starší syn Martin mal vtedy dva roky a zdravotné problémy. Zápal na genitáliách. Ivana s ním preto išla k lekárovi a tam sa začal ten neuveriteľný kolotoč. "Vo štvrtok večer začali s tým, že to nie je iba zápal. Že to vyzerá na úmyselné zranenie dieťaťa. Tým, že je to na genitáliách, ono to vyzerá na nejaký sexuálny motív," tvrdí babka Samka a Martinka, Eleonóra Študencová. 

Ivana sa nestihla spamätať z obvinenia manžela a bola bez detí. Sociálni pracovníci zisťovali, či nemá niekoho vierohodného, komu by mohla zveriť deti. Obrátila sa tak ich pastora. "Bola v telefóne veľmi rozčúlená, najprv som nerozumel, čo hovorí. A potom prišiel niekto zo social service a vysvetlil mi, čo sa deje. A my sme pomohli. Moja žena a ja. Samozrejme," spomína pastor Kurt Van Fossan.

Svetlo na konci tunela

18. septembra britský Kráľovský súd dal Ivane a jej deťom druhú šancu. Ivana Síce nedostane okamžite deti späť, ale súd obnoví konanie o adopcii Martinka (4) a Samka (2). "Som veľmi vďačná a podľa toho, čo povedal sudca, verím, že za chvíľu sme na Slovensku," povedala tesne po verdikte súdu Ivana Boórová.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy