Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vráťte deti domov! Paralelný protest nielen na Slovensku
Zdielať na

Vráťte deti domov! Paralelný protest nielen na Slovensku

Vo viacerých mestách sa v sobotu konali protesty na podporu rodín, ktorým britskí sociálni pracovníci zobrali deti z pochybných dôvodov. Spontánne akcie vznikli ako reakcia na kauzu, ktorú odkryla TV JOJ. Jej odkaz znel: "Vráťte deti domov".

Dnešné protesty neboli prvé, zhromaždenia v súvislosti s pochybnými adopciami sa už predtým uskutočnili v Bratislave či Londýne.  Pred prezidentským palácom sa zišlo asi 150 ľudí, prevažne matiek s deťmi. Akcia vznikla na internete.

Lietadielka ako symbol zmeny

Ako povedala jedna z organizátoriek, ľudia, ktorí sa dnes na proteste stretli, veria, že sa veci pohnú dopredu. Na námestí bola aj Eleonóra Studencová, ktorá hovorila nielen o svojich vnukoch Martinkovi a Samkovi, ale o systéme, ktorý treba zmeniť. Priestor pred Prezidentským palácom tak nakoniec akcie symbolicky zasypali lietadielka. Hlavných aktérov zároveň pozvali na stretnutie do paláca za zatvorenými dverami.

Britské úrady berú deti akoby nič

Anglickí úradníci odobrali deti napríklad Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov - Martina a Samuela a rozhodli o ich adopcii. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. O päť detí prišli aj Čonkovci, po medializácii prípadu im ich však sociálni pracovníci vrátili. Ukazuje sa, že pochybnosti pri odoberaní slovenských detí sú aj v Írsku.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy