Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
detivsieti.org. Pomoc tým, ktorých ratolesti idú na biznis
Zdielať na

detivsieti.org. Pomoc tým, ktorých ratolesti idú na biznis

Internetová stránka na pomoc a prevenciu pri nútených adopciách www.detivsieti.org už funguje. Stránka vo svojom podtitule vyhlasuje, že pomáha najmä slovenským deťom a rodinám uviaznutým v britskom sociálnom systéme. Rodičia v núdzi na nej nájdu odporúčania a rady, ako postupovať v konaní pred úradmi vo Veľkej Británii, ktoré im zobrali alebo hrozia vzatím detí.

Vznik stránky www.detivsieti.org iniciovala poslankyňa NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) po medializovaní prípadov slovenských rodičov, ktorí vo Veľkej Británii prišli o svoje deti. Stránka vysvetľuje, prečo úrady a polícia takto konajú. Deje sa tak pri podozrení, že práva dieťaťa sú napadnuté a vznikajú obavy o jeho bezpečnosť.

Kedy vám môžu zobrať deti?

Stránka veľmi konkrétne popisuje, kedy sa tak môže stať. "V Británii stačí, ak dieťa necháte na pár minút osamote (odskočíte si nakúpiť, alebo k lekárovi) a všimne si to váš sused, ktorý kontaktuje miestny úrad, sociálny úrad alebo políciu," uvádza jeden príklad vo vysvetlení. Okrem toho sa snaží pôsobiť aj preventívne.

Kroky k zvráteniu situácie

Tých, ktorí o svoje deti neprišli, ale úrady sa tak možno rozhodnú, upozorňuje na všetky potrebné kroky k zvráteniu situácie. Medzi informáciami sa nachádzajú aj kontakty na úrady a organizácie, ktoré sú kompetentné pomôcť. Medzi nimi sú Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Veľvyslanectvo SR v Londýne ale aj Marica Pirošíková, zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Odštartovala to Boórová

Nútené adopcie britskými úradmi sú témou, ktorú otvoril prípad Čonkovcov a Ivany Boórovej. Tej vzali Martinka (4) a Samka (2) na základe nedokázaného podozrenia zo sexuálneho obťažovania. V súvislosti s jej prípadom sa dostalo na povrch aj niekoľko pochybení slovenských zastupiteľských úradov a Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré má od leta nové vedenie. Diskusia o nútených adopciách sa otvorila aj v iných európskych štátoch ako Poľsko, Česká republika, Francúzsko alebo Belgicko.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy