Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
REPORTÁŽ. Jeden obyčajný deň Ivany Boórovej...
Zdielať na

REPORTÁŽ. Jeden obyčajný deň Ivany Boórovej...

Nádej zomiera posledná. A hoci je Ivana Boórová už vyše 840 dní bez svojich dvoch synov, ktoré jej zobral britský sociálny systém, nemieni sa vzdať. Naopak, jedine Martinko a Samko ju držia podľa jej vlastných slov pri živote.

Žije skromne

Mnohé iné ženy by možno padli na kolená. Ale to nie je prípad Ivany Boórovej. Tá prišla o milované deti, manžela aj veľký dom. Presťahovala sa však do jednoizbového bytu a všetok svoj voľný čas venuje štúdiu britského sociálneho systému. Verí totiž, že raz bude so synmi opäť žiť.

Namiesto veľkých rodinných raňajok sedí pri stole sama. A aby aspoň na chvíľku zabudla na svoje trápenie, púšťa si vraj hudbu. Najradšej má Tublatanku. 

Nádej zomiera posledná

Potom nasadá do auta, údajne už piateho. Na nové nemá, staré jej dlho nevydrží. Za deťmi jazdila aj 200 kilometrov päťkrát týždenne. Všetky možné kontrolky svietia, Ivana sa však s tým musela naučiť žiť.

Z domu odchádza do práce okolo pol deviatej. Stará sa o chorých starých ľudí, ktorí jej pomoc veľmi potrebujú. Cestou domov sa stretáva s rodinami a deťmi. Vtedy je jej veľmi smutno. A potom pani Ivana študuje. Pripravuje sa totiž na súd.

Nočnú moru odštartovalo vyšetrenie

Bývalá rehoľná sestra Ivana Boórová po celý čas tvrdo a poctivo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou postihnutých starých ľudí. V Británii sa jej a manželovi narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora začala až banálnym vyšetrením v nemocnici...

Starší syn Martin mal vtedy dva roky a zdravotné problémy. Zápal na genitáliách. Ivana s ním preto išla k lekárovi a tam sa začal ten neuveriteľný kolotoč. "Vo štvrtok večer začali s tým, že to nie je iba zápal. Že to vyzerá na úmyselné zranenie dieťaťa. Tým, že je to na genitáliách, ono to vyzerá na nejaký sexuálny motív," tvrdí babka Samka a Martinka, Eleonóra Študencová. 

Svetlo na konci tunela

Ivana sa nestihla spamätať z obvinenia manžela a bola bez detí. Sociálni pracovníci zisťovali, či nemá niekoho vierohodného, komu by mohla zveriť deti. Obrátila sa tak ich pastora. "Bola v telefóne veľmi rozčúlená, najprv som nerozumel, čo hovorí. A potom prišiel niekto zo social service a vysvetlil mi, čo sa deje. A my sme pomohli. Moja žena a ja. Samozrejme," spomína pastor Kurt Van Fossan.

18. septembra britský Kráľovský súd dal Ivane a jej deťom druhú šancu. Ivana Síce nedostane okamžite deti späť, ale súd obnoví konanie o adopcii Martinka (4) a Samka (2). "Som veľmi vďačná a podľa toho, čo povedal sudca, verím, že za chvíľu sme na Slovensku," povedala tesne po verdikte súdu Ivana Boórová.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy