Skoro jasno
20°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Martinko (4) a Samko (2) stále nie sú doma, poslanci rokujú...
Zdielať na

Martinko (4) a Samko (2) stále nie sú doma, poslanci rokujú...

Deti Veroniky Čonkovej sa vrátili na Slovensko. Ivana Boórová už také šťastie nemala. A kým ona čaká už neuveriteľných 833 dní, poslanci rokujú a preverujú. Zatiaľ sa však nikam veľmi neposunuli.

Mali na to stačiť rešerše

Kauza nútených adopcií slovenských detí, ktorú otvorili reportéri TV JOJ, rezonovala medzi poslancami opäť. Stretli sa, aby spoločne hľadali odpoveď na otázku, prečo to muselo so slovenskými deťmi zájsť až tak ďaleko. Mali na to stačiť rešerše spisov slovenských detí, ktoré skončili v rukách cudzích ľudí v Británii.

"Centrum nežiadalo o repatriáciu našich detí ani v jednom prípade. Keď tak robili, tak to boli približne 8-mesačné oneskorenia," tvrdí poslankyňa Lucia Nicholsonová.

Rodičia čakali márne

Jednoducho povedané, úradníci sa vždy uspokojili s tým, že prebieha korešpondencia. Odvolávajú sa pritom na kompetencie. Rodičia márne čakali reálnu pomoc.

"Ďalšie veci sa ja neviem dočítať z tých rešeršovaných informácií. Ja iba viem, že úradníci si dopisovali a zatiaľ deti boli Boh vie kde," doplnila Nicholsonová.

Prieskum bude pokračovať

Poslankyňa sa odvoláva na paragraf, ktorý hovorí o marení konania verejným činiteľom. Zakročiť by tak mala polícia. Zvlášť, keď sa problém netýka len Slovenska. "Minimálne krajiny V4 by sa mali spojiť a vytvoriť tlak na Veľkú Britániu," myslí si poslanec Vladimír Jánoš.

Poslanecký prieskum však ani zďaleka nekončí. Ďalšou mimoriadne horúcou témou je osvojovanie našich detí do zahraničia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy