Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vráťte nám Benjamínka, prosí slovenský otec Írov
Zdielať na

Vráťte nám Benjamínka, prosí slovenský otec Írov

Má desať týždňov a kvôli nepotvrdeným obvineniam z týrania prišiel o rodičov. Benjamínova mamička pochádza z Poľska, otec je Slovák. Miloš Ivák prosí naše úrady, aby pomohli dostať jeho synčeka domov. V írskom Corku sa k nám správajú ako k zločincom, odkazuje.

Už v pondelok (1. 10. 2012) sme priniesli prvú informáciu o ďalšom šokujúcom prípade odobratia dieťaťa v zahraničí. Aj tento prípad začal úplne nevinne. Návštevou nemocnice. Odtiaľ už išli rodičia bez svojho syna.

Vytúžené dieťa

Magdaléna a Miloš mali problém so splodením potomka. Nepomohlo ani umelé oplodnenie, lebo v dvanástom týždni tehotenstva sa ich nádeje rozplynuli. Nakoniec sa to predsa podarilo. Pred desiatimi týždňami sa im narodil malý Benjamín. Dva dni po očkovaní prišli do nemocnice s opuchom na nohe dojčaťa...

"Prišiel špecialista, ktorý začal tvrdiť, že to môžu byť vedľajšie účinky po tom očkovaní s tou nožičkou. Priateľka sa ho pýtala, že čo s tou opuchlinou, čo má na píšťale, on povedal, že to môže byť gravitáciou, že mu to zišlo dole," hovorí otec Miloš Ivák.

Otca označili za tyrana

Na druhý deň našli Benjamínovi 21 zlomenín na rebrách. Chlapca okamžite odobrali. Otca označili za tyrana. Nasledoval súd. Slovenského konzula naň nepustili. "Snažíme sa kontaktovať úrady ako na Slovensku, tak v Írsku. Žiaľ, tá právna úprava v krajine pôsobenia je približne rovnaká, ako vo Veľkej Británii, takže naše možnosti sú obmedzené," tvrdí slovenský konzul v Írsku Ivan Sebíň.

Prípad je teraz v troch rovinách. Prvou je týranie. Podľa otca nemožné, keďže nie sú vonkajšie zranenia ani poranenie vnútorných orgánov. Ak ide o chorobu, pri ktorej sa lámu kosti, musí to niekto oficiálne potvrdiť. Ak by náhodne otec dieťa pripučil tak, že mu dolámal rebrá, pravdepodobne by si to všimol. 

Sami sa pýtame, ako je to možné

"Je to všetko veľmi ťažké. Jednajú s nami, akoby sme svojho syna týrali. Nikdy v živote by sme mu neublížili, sami seba sa pýtame, ako sa to mohlo stať," dodáva matka.

Arogancia, drzosť, neochota. Takto zhrnul otec Benjamína spôsob, akým s nimi írski úradníci jednajú. Jediné, čo v tejto chvíli chce, je dostať syna na Slovensko.

Nemocnica ako začiatok...

Podobných osudov sú desiatky. Bývalá rehoľná sestra Ivana Boórová hovorí o dobre fungujúcom biznise s deťmi z východnej Európy. Aj ona nezneužívala systém, ale poctivo a tvrdo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou postihnutých starých ľudí. V Británii sa manželom narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora tiež začala až banálnym vyšetrením v nemocnici... 

Starší syn Martin mal vtedy dva roky a zdravotné problémy na genitáliách. Ivana s ním preto išla k lekárovi a tam sa začal jeden neuveriteľný kolotoč. Viac o príbehu Ivany Boórovej nájdete TU.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy