Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenské bábätko sa z nemocnice nevrátilo, zobrali ho Íri!
Zdielať na

Slovenské bábätko sa z nemocnice nevrátilo, zobrali ho Íri!

Ďalší prípad viac ako pochybnej adopcie na Britských ostrovoch! V šľapajách praktík anglického Social Services idú aj Íri! Reportéri televízie JOJ zistili, že si zobrali slovenské dieťatko priamo z nemocnice! Rodičia tam prišli len kvôli spuchnutej nožičke po očkovaní...

Ambasáda v Dubline pomáha!

V prípade sa veľmi aktívne angažuje aj naša diplomacia. Inak však pripomína desiatky iných príbehov zo susednej Veľkej Británie, na ktoré upozornili reportéri spravodajstva TV JOJ.

Zástupca ambasády síce prišiel na súd, no viac mu dovolené nebolo.  "Snažíme sa kontaktovať úrady ako na Slovensku, tak v Írsku. Žiaľ, právna úprava v krajine pôsobenia je približne rovnaká, ako vo Veľkej Británii, takže naše možnosti sú obmedzené," dozvedeli sme sa na slovenskom veľvyslanectve v Dubline.

... a čo ak choroba!

Pripomínalo to doslova krádež! Rodičia pochádzajúci zo Slovenska a z Poľska sa vybrali do nemocnice so svojim bábätkom. Dôvod? Napuchnutá nožička dva dni po očkovaní. Lekári však zalarmovali miestny sociálny systém. Desaťtýždňové dieťatko malo totiž na tele 21 fraktúr.

"Doktor vtedy povedal, že našli chlapcovi, najskôr hovoril o nejakých desiatich, že má desať fraktúr na rebrách. Že to vyzerá, ako keby dieťa bolo stláčané a trasené," hovorí otec Benjamína Miloš Ivák.

Rodičia prežívajú nočnú moru a tvrdia, že milovanému dieťatku určite úmyselne nespôsobili zranenia. Otec Miloš sa obáva, či ich dieťa nemá tzv. chorobu sklených kostí. A dodáva, že to si vlastne ani neželá. Pretože jeho dieťatko by po zbytok života neskutočne trpelo. 

Nočná mora

Rodičia sa z toho nevedia spamätať. "Mali sme súd v stredu, bol tu aj pán z ambasády, ktorého nepustili ani do súdnej siene, nemohol ani nič počuť, čo sa tam deje. Súd prebehol ako také divadielko, ako taká fraška to bola," dodáva Ivák.

Benjaminko skončil v náhradnej starostlivosti. Rodičia majú 24 dní na to, aby našli pomoc u kohokoľvek, kto im syna pomôže dostať do maminho náručia. Magdaléne ho totiž zobrali napriek tomu, že kojí.

Nemocnica ako začiatok...

Podobných osudov sú desiatky. Bývalá rehoľná sestra Ivana Boórová hovorí o dobre fungujúcom biznise s deťmi z východnej Európy. Aj ona nezneužívala systém, ale poctivo a tvrdo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou postihnutých starých ľudí. V Británii manželom narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora tiež začala až banálnym vyšetrením v nemocnici... 

Starší syn Martin mal vtedy dva roky a zdravotné problémy na genitáliách. Ivana s ním preto išla k lekárovi a tam sa začal ten neuveriteľný kolotoč. Viac o príbehu Ivany Boórovej nájdete TU.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy