Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na nútené adopcie si posvieti aj Rada Európy
Zdielať na

Na nútené adopcie si posvieti aj Rada Európy

Briti by si mali dávať pozor. Budú totiž zrejme musieť meniť zákony v oblasti násilného odoberania detí. Reálne kontúry to nabralo, keď sa na verejnosti objavila odpoveď na list, ktorý sme nedávno zaslali komisárovi Rady Európy pre ľudské práva. Ľady sa už pohli aj na tých najvyšších miestach.

Reagoval urýchlene

V liste vyzývame komisára Rady Európy pre ľudské práva, aby preveril postupy veľkej Británie voči ľuďom. Existujú totiž vážne podozrenia z porušovania ľudských práv. Ivana Boórová má byť modelovým príkladom. Pod list sa podpísali ako britský poslanec, tak aj naša poslankyňa Nicholsonová, europoslankyňa Flašíková-Beňová, Radoslav Procházka ale aj zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom.

"Vnímam to veľmi pozitívne, predovšetkým skutočnosť, že reagoval urýchlene, že napísal, že bude podrobne sledovať situáciu," tvrdí zástupkyňa SR pre Európsky súr pre ľudské práva Marica Pirošíková. Vo štvrtok na svojom facebookovom profile zverejnila europoslankyňa celé znenie listu. Mnohých jeho obsah potešil.

On menil systém

"Som veľmi rada, že prišla reakcia od komisára pre ľudské práva Rady Európy. Dúfam, že čoskoro sa dočkáme podobnej reakcie aj zo strany komisárky Readingovej," hovorí europoslankyňa Flašíková-Beňová.

To, že nejde len o nejaký list nejakému komisárovi dosvedčuje aj história Slovenska. Pred rokmi sa totiž u nás práve po urgovaní komisárom menil systém. "Komisár identifikoval nedostatky v legislatíve, ktoré sa týkali informovaného súhlasu pri sterilizáciách a vyzval krajinu na to, aby ich odstránila," dodala Pirošíková.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy