Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
REPORTÁŽ. Veľvyslanec na návšteve u Martinka (4) a Samka (2)
Zdielať na

REPORTÁŽ. Veľvyslanec na návšteve u Martinka (4) a Samka (2)

Už je to 853 dní, čo britská SS vzala Ivane Boórovej jej dve deti. Tá sa svojim malým chlapcom snaží vysvetliť, že nemôžu byť spolu, lebo ešte nenazbierali správny počet bodov. Do tejto hry, ktorú milujúca matka so svojimi deťmi hrá, už vstúpil v úlohe opravára aj slovenský veľvyslanec v Londýne Miroslav Wlachovský. Stretol sa s deťmi.

Má fotky, ale nesmie ich ukázať

Miroslav Wlachovský sa bežne stretáva v Londýne s politikmi či celebritami. "Prídem ako opravár a som veľmi zvedavý, ako na mňa budú chlapci reagovať," tvrdí. Náš veľvyslanec totiž prijal hru, ktorú s deťmi hrá ich mama Ivana.

Za deťmi neprichádza s prázdnymi rukami - má pre nich vláčik aj helikoptéru. Stretnutie trvalo viac ako hodinu. Má fotky, ale nesmie ich nikde ukazovať - tak to totiž prikazuje tamojšia sociálka.

"Sú to dve krásne deti. S Martinkom sme začali stavať železnicu, šikovný je to chlapec. Samko spal asi do polovice toho stretnutia," tvrdí Wlachovský. 

Väčšinou témy rozhovorov určuje samotný diplomat. Tentokrát to bolo ale inak. Martinka zaujímal len doprava. Veľvyslanec je ochotný prísť aj na ďalšie stretnutia - pokiaľ to bude nutné. Všetci ale dúfajú, že žiadne ďalšie nebude. Že deti už budú so svojou mamou na Slovensku.

Nočnú moru odštartovalo vyšetrenie

Bývalá rehoľná sestra Ivana Boórová po celý čas tvrdo a poctivo pracovala. Ako opatrovateľka v domove pre demenciou postihnutých starých ľudí. V Británii sa jej a manželovi narodili dvaja krásni synovia. Všetko pripomínalo dokonalú idylku. Nočná mora začala až banálnym vyšetrením v nemocnici...

Starší syn Martin mal vtedy dva roky a zdravotné problémy. Zápal na genitáliách. Ivana s ním preto išla k lekárovi a tam sa začal ten neuveriteľný kolotoč. "Vo štvrtok večer začali s tým, že to nie je iba zápal. Že to vyzerá na úmyselné zranenie dieťaťa. Tým, že je to na genitáliách, ono to vyzerá na nejaký sexuálny motív," tvrdí babka Samka a Martinka, Eleonóra Študencová. 

Svetlo na konci tunela

Ivana sa nestihla spamätať z obvinenia manžela a bola bez detí. Sociálni pracovníci zisťovali, či nemá niekoho vierohodného, komu by mohla zveriť deti. Obrátila sa tak ich pastora. "Bola v telefóne veľmi rozčúlená, najprv som nerozumel, čo hovorí. A potom prišiel niekto zo social service a vysvetlil mi, čo sa deje. A my sme pomohli. Moja žena a ja. Samozrejme," spomína pastor Kurt Van Fossan.

18. septembra britský Kráľovský súd dal Ivane a jej deťom druhú šancu. Ivana Síce nedostane okamžite deti späť, ale súd obnoví konanie o adopcii Martinka (4) a Samka (2). "Som veľmi vďačná a podľa toho, čo povedal sudca, verím, že za chvíľu sme na Slovensku," povedala tesne po verdikte súdu Ivana Boórová.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy