Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pochybné adopcie. O deti bojujú aj v Poľsku
Zdielať na

Pochybné adopcie. O deti bojujú aj v Poľsku

Susedné Poľsko taktiež bojuje s kontroverznou témou odoberania detí na severe Európy. Do megaškandálu u nich tento problém prerástol v čase, keď Slovensko bojuje za svoje deti vo Veľkej Británii.

Aj v Poľsku, rovnako ako u nás rozputál televízny dokument verejnú debatu o tom, aké zverstvá sa dejú rodičom v cudzine. Lavínu spustili prípady z Nórska. "Polícia a miestna sociálka vpálili dnu bez zazvonenia, bez varovania a zobrali nás so sestrou preč," opisuje v dokumente situáciu Nadine Marie Mlodyszewska, dievča odobraté sociálnymi službami. 

Otec dal na rozlúčku deťom pusu

Takto opisuje Nadine, dcéra Poliaka nočnú moru, ktorú zažila po tom, ako ju násilne nórska sociálka odobrala otcovi. Barnevernet je to, čomu v Británii hovoríme sociálna služba SS. "Mňa zobrali na vypočúvanie. Obvinili ma z toho, že pri lúčení s dcérkami pred školou si dávame pusu na pery, čo je neprípustné," hovorí otec dcér Jan Mlodyszewski.

Na sociálku nezabralo ani to, že dcéry neustále chceli ísť domov. Dosvedčujú to aj listy, ktoré otcovi písali. Dnes už na nočnú moru len so slzami v očiach spomínajú. Sociálka totiž rodinu napokon spojila. Dokument hovorí aj o ďalšej rodine, ktorá je pokope štyrikrát do roka. Na povolenie miestnej sociálky.

Podobné odpovede politikov ak v prípade Boórová

Po odvysielaní dokumentu sa v štúdiu vystriedali dotknuté rodiny, ale aj vysokopostavení politici. Odpovede sa veľmi nápadne podobajú tým, ktoré odzneli v mimoriadnej debate televízie JOJ. "Ani našich konzulov barnevernet neinformuje o prípadoch, odvolávajúc sa na ochranu dotknutých osôb. Preto sú naše možnosti veľmi obmedzené," uviedol poľský minister zahraničných vecí JANUSZ CISEK.

Podarilo sa nám skontaktovať so Slovákom, ktorý nám všetky tieto informácie potvrdil. Sám totiž zažil, ako mu dvoch synov zobrali rovno zo školy a on nevedel, kde sú. Pre ich bezpečnosť vám ale bližšie informácie teraz nemôžeme poskytnúť.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ/Polsat News

Súvisiace články

Najčítanejšie správy