Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslankyňa Nicholsonová: Slovensko deti predáva
Zdielať na

Poslankyňa Nicholsonová: Slovensko deti predáva

Slovensko údajne predáva svoje deti do zahraničia. S takýmto závažným obvinením odišla z porady výboru pre ľudské práva poslankyňa Lucia Nicholsonová. Hovorilo sa totiž nie len o nútených adopciách, ale aj o medzištátnych osvojeniach. Najviac slovenských, prevažne rómskych detí, končí v Taliansku.

Najprv sa rodina hľadá tu

V centre pre ochranu detí od minulého týždňa prebieha audit. Ide tu totiž o závažné podozrenia, ktoré vedú k obchodovaniu s deťmi. "Niektoré informácie sú presne ako hovoríte šokujúce, bavíme sa o presne, aby som bol presný o 357 prípadoch," informoval poslanec Vladimír Jánoš. 

106 z toho malo byť podľa poslancov podozrivých. O každej adopcii do zahraničia má totiž rozhodovať komisia. Tu sa to nedialo. "Tie deti sú v poradovníku, najprv musia urobiť kolečko po Slovensku a hľadá sa im rodina tu. Keď ju nenájdeme, potom môže ísť na medzištátnu adopciu," povedala poslankyňa Nicholsonová.

Zmena legislatívy je potrebná

Tu niekto povedal, že dieťa má špeciálne potreby, napríklad že škúli, a tak ho poslali za peniaze do zahraničia. Niekto by mal vraj ísť do basy. "Mám prípad dvojičiek. Maličkých dvojičiek, ktoré roztrhli a jedno poslali do Švédska a druhé do Holandska," dodala Nicholsonová.

"Poslanec nie je vyšetrovateľ, nie je sudca, nie je prokurátor. My môžeme iniciovať poslanecký prieskum, už teraz z tých informácií, ktoré mám, môžem povedať, že zmena legislatívy bude potrebná," povedal Jánoš.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy