Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Bratislavčania budú chodiť nakupovať loďou
Zdielať na

Bratislavčania budú chodiť nakupovať loďou

Možno to nepotrvá dlho a v hlavnom meste budú ľudia za nákupmi alebo do školy cestovať loďou. Malo by ísť o dôstojnú náhradu niekdajšieho známeho Propelera. Samospráva sa netají tým, že loď by mala byť súčasťou mestskej hromadnej dopravy. Už chýba len lietadlo a kompletná zostava MHD je hádam aj hotová.

Cena lístka ako v MHD

Prepojenie oboch strán Dunaja loďou by malo byť už od budúceho roka skutočnosťou. Zabezpečovať ho má 19 metrov dlhé a 6 metrov široké plavidlo. To až nápadne pripomína kamarán TwinCity Liner, aký dnes spája Bratislavu s Viedňou. Zmestiť sa má do neho asi 60 pasažierov.

"Začíname pracovať na tom, čo s tým súvisí, a to najmä administratívne prekážky," informovala starostka Starého mesta Tatiana Rosová. "Zatiaľ uvažujeme, že by prevádzkovateľom bol privátny partner. Cena lístka by zohľadňovala jednorázový cestovný lístok v MHD," dodal hovorca magistrátu Ľubomír Andrássy.

Kto to zafinancuje?

Moderný Propeler majú postaviť v Bratislave a jeho základom má byť železná konštrukcia a laminát. Premávať má v 45-minútových intervaloch a spájať má aj dve z najväčších obchodných centier na brehu Dunaja. "Plavidlo pre bratislavskú lodnú linku by sa stavalo v novom výrobnom závode," tvrdí Ľubomír Feješ, autor projektu.

Náklady na postavenie nového Propelera odhadujú asi na 750 tisíc eur. Lode majú byť dve, vrátane dvoch nových prístavov práve pri obchodných centrách. Otázne je, kto zaplatí ich vybudovanie. Cena jedného sa totiž pohybuje na úrovni asi 250 tisíc eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy