Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Dunaj vysychá! Horúčavy za tým ale nie sú
Zdielať na

Dunaj vysychá! Horúčavy za tým ale nie sú

Obyvatelia Bratislavy si možno všimli v posledných dňoch na Dunaji ostrovčeky, či súvislé plytčiny, ktoré predtým nevideli. Myslieť si, že ide o umelo vybudované stavby, ktoré skrášľujú napríklad našu rieku, je však omyl. Tajomstvo sa skrýva niekde inde. My sme ho odhalili a prezradíme, že sa dá aj odmerať.

Hoci našu krajinu sužovali horúčavy, ktoré spôsobili prudký pokles hladín riek, za udalosťami na Dunaji nestojí príroda, ale človek. Pravým dôvodom je nehoda zo 6. septembra. Vtedy remorkér Michaela narazil do svahu prívodného kanála Vodného Diela Gabčíkovo.

Napriek tomu, že nebola narušená statika stavby, bola potrebná oprava. Podľa slov hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku, Pavla Machavu, „kvôli oprave poškodenej časti brehu na Vodnom diele Gabčíkovo bolo potrebné znížiť hladinu Dunaja. Pokles hladiny bolo možné pozorovať aj v Bratislave.“

Dunaj klesol o 3 metre

A nie malú. Dunaj sa totiž dostal na svoje rekordné minimum. Kým pred dvoma týždňami dosiahol hĺbku 5 metrov, v posledných dňoch to bolo vyše dva metre. Napriek tomu lodná doprava proti prúdu premávať neprestala, smerom do Maďarska sa v utorok opäť rozbehla naplno.

Situácia na ostatnom území Slovenska však ani zďaleka nie je taká idylická. Podľa hydrológa Martina Hazzlingera zo SHMÚ, „na väčšine slovenských tokov je hladina na ročných minimách“.

Valí sa k nám záchrana

Netreba však vešať hlavu. Záchrana sa valí priamo zo západu. Už v najbližích dňoch totiž od západu krajiny očakávame prehánky a búrky. Počkať si musia jedine na východe krajiny, kde to na dážď najbližších 5 dní nevyzerá. Ochladenie však zasiahne celé Slovensko a  nad dvadsiatku sa nasledujúci týždeň na väčšine územia možno ani nedostaneme.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy