Polojasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
V Tatrách zomierajú kone od vyčerpania...
Zdielať na

V Tatrách zomierajú kone od vyčerpania...

V poľských Tatrách od vyčerpania zomierajú kone - aspoň takúto informáciu priniesli v uplynulých dňoch poľské médiá, po tom, čo sa na internete objavilo niekoľko kontroverzných videí. Viacerí experti sa zhodujú v tom, že ide o jednoznačné vyčerpanie a trápenie koňa.

Vraj sa zbytočne trápia

Zábery a fotografie vyčerpaných koní z Morského oka, ktoré slúžia na vozenie turistov, sa na internete objavujú pomerne často. Najnovším videom je utrpenie istého koníka, ktorý skolaboval pri spiatočnej ceste na svoje stanovište. Podľa ochrancov zvierat je to ich zbytočné trápenie.

"Podľa nás, sa voči týmto koňom správajú nehumnánne. Nie je predsa normálne, že koň si len tak ľahne na zem," tvrdí Beata Czerska z inciatívy Zachráňme kone z Morského oka. My sme oslovili aj samotných goralov, ktorí tu jazdia na kočoch, tí sa však s nami odmietli rozprávať a dokonca boli aj agresívni.

Ochrancovia sú zhrození

Kontaktovali sme aj samotnú správu poľského Tatranského národného parku. Tí si myslia, že pokiaľ sa situácia bude opakovať, budú musieť pristúpiť k radikálnejším riešeniam. "Pokiaľ sa situácia do nasledujúcej sezóny nevyrieši, budeme uvažovať o zrušení tejto možnosti transportu," tvrdí Szymon Ziobrowski.

Nejde však o prvý takýto prípad, pred časom na tej istej trase zahynul aj kôň Jordek. Viacerí odborníci si myslia, že tieto kone môžu trpieť nedostatkom vody, chybu však podľa nich urobil aj majiteľ koňa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Kôň_Tatry_vyčerpaný_smrť_Morské oko

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy