Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mini kabelkové psíky. Nový biznis aj týranie
Zdielať na

Mini kabelkové psíky. Nový biznis aj týranie

Takzvané kabelkové psíky zažívajú, najmä vo veľkých mestácha, poriadny boom. Hlavne ide o tie, ktoré vážia aj v dospelosti menej ako kilogram. Podľa veterinárov ide o biznis chovateľov, ktorí medzi sebou zámerne krížia najmenšie psíky.

Niektoré z nich sú už také malé, že ďalšie šteniatka dokážu priviesť na svet len cisárskym rezom. Obchod podľa našich informácií momentálne najlepšie prekvitá v Maďarsku. Okrem nižších cien, kupcov lákajú aj na nižšiu váhu. Takzvané Extra mini psy, medzi ktoré patria aj niektoré čivavy, budú v dospelosti vážiť len 670 g. To je inak normálna váha zdravého štvormesačného šteniatka. "Čím sú menší, tým sú degenerovanejší," tvrdí zverolekár Juraj Frey. 

Iba jedna optimálna veľkosť

Každé plemeno má iba jednu optimálnu veľkosť. Ich menšie, "verzie", chovatelia vytvorili zámerným krížením najmenších a najslabších jedincov z vrhu. Napríklad taký Yorkshirský teriér by bol v mini verzii až o dve tretiny menší a nevážil by ani jeden kilogram.

Ich množenie je takisto veľmi zložité. V malom telíčku nedokážu vynosiť viac ako jedno či dve šteniatka a bez pomoci lekárov by ich nepriviedli na svet. "Pravidelne tie fenky rodia cisárskymi rezmi," uviedla zverolekárka Martina Šimeková. 

Vynáša to...

Navyše, takéto malé psíky celý život bojujú s mnohými zdravotnými problémami. Najmä, ak ich pôvod majiteľ nepozná. Cena šteniatka bez papierov sa pohybuje od 300 eur vyššie, čo je veľmi lákavé nie len pre chovateľov, ale aj pre takzvaných množiteľov psov. Tí chovajú desiatky sučiek len ako stroje na šteňatá.

Týranie zvierat

Uskladnené v maličkých klietkach rodia každého pol roka a keď prestanú "vynášať", v tom lepšom prípade ich "iba" vyhodia na ulicu. V horších prípadoch ich chladnokrvne zabíjajú. Takýto chov je na Slovensku definovaný ako týranie zvierat. Niekoľko množiarní už polícia odhalila, no nikto zatiaľ nebol právoplatne odsúdený.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy