Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Brutálne týrali dostihové kone. Úrady sú však bezmocné...
Zdielať na

Brutálne týrali dostihové kone. Úrady sú však bezmocné...

O neľudskom zaobchádzaní so zvieratami v našom spravodajstve hovoríme, bohužiaľ, často. Popri zranených psoch a mačkách ide aj o hospodárske zvieratá. Tie neraz žijú v ešte horších podmienkach a úrady sú bezmocné.

Len pár šťastných koncov

Rasputina a Baróna by ste na dostihových dráhach hľadali ťažko. Obaja si v živote prežili to, čo ich zo slávnej cesty vzdialilo na kilometre. K prvému sa správali majitelia tak, že ho našli podvýživeného, s natrhnutým chrbtovým svalom a silným zápalom oka. Oko sa už zachrániť nedalo. Baróna zase živili zemiakové šupky a väčšinu života strávil na krátkej reťazi.

Od hladu a bolestí sa prestal ovládať a tak ho bili a pichali vidlami do boku. Toto sú len dva príbehy a na rozdiel od iných skončili šťastne. To znamená, zvieratá boli majiteľom odobraté. Na Slovensku by sme však prípady týrania hospodárskych zvierat našli na tisíce.

Bezmocné úrady, majitelia "len" s pokutami

Ak sa aj úrady o nich vôbec kedy dozvedia, sú bezmocné. Zákon im síce dovoľuje týrané zvieratá odobrať majiteľovi, kam však s nimi? "Nemáme ich kam umiestniť..." "Snažíme sa potom v inom chove," tvrdia. Ak však iného chovateľa v okolí niet, ostávajú zvieratá u starého majiteľa. A týranie môže pokračovať. Riešením je aj trestné konanie.

Ak by išlo o prvý dokázaný prípad týrania, hospodár dostane iba pokutu. Riadny trest im podľa našej legislatívy hrozí iba pri opakovanom trestnom stíhaní. Nuž a ďalším problémom je preprava zvierat. Prevoz bez prístupu k vode, natlačené zvieratá jedno na druhom, havária kamiónu...

Chýbajú peniaze

Tento stav trvá už roky. Chýbajú peniaze. Štátna veterinárna a potravinová správa nám však potvrdila, že ministerstvo pôdohospodárstva konečne uvoľnilo nejaké prostriedky. Prvá karanténna stanica pre hospodárske, ale aj domáce zvieratá by mala fungovať už koncom tohto roka. No peniaze aj priestory boli už pred 5 rokmi. Po zmene vlády skončili však sľúbené prostriedky niekde inde...

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy