Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanci sa vzopreli Európskej komisii, ktorá chce uvoľniť peniaze Poľsku z Plánu obnovy
Zdielať na

Europoslanci sa vzopreli Európskej komisii, ktorá chce uvoľniť peniaze Poľsku z Plánu obnovy

ŠTRASBURG / Europoslanci chcú vysloviť nedôveru Európskej komisii. Dôvodom je, že chce uvoľniť peniaze Poľsku z Plánu obnovy, aj keď porušuje zásady právneho štátu. Vznikla dokonca bezprecedentná situácia, kedy sa viacerí eurokomisári vzopreli svojej šéfke - Ursule von der Leyen - a protestujú proti tomuto rozhodnutiu.

Európsky parlament ostro vystupuje proti Európskej komisii. Nepáči sa mu, že Poliakom sľúbila uvoľnenie peňazí na plán obnovy. "Je to taká dvojtvárnosť Európskej komisie, ktorá je garantom plnenie zmlúv o Európskej únii, čiže aj presadzovania právneho štátu,“ povedal europoslanec Robert Hajšel. "Urobila tak napriek tomu, že Poľsko vlastne nesplnilo nič z toho, čo sa zaviazalo, čo teda splniť malo,“ uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Eurokomisia dáva poľskému plánu obnovy zelenú za takmer 36 miliárd eur. V Európskej únii tak má stopku už iba Maďarsko. "Poľsko nemôže dostať peniaze z plánu obnovy pokiaľ nebude dodržiavať rozhodnutia európskeho súdneho dvora, ktoré stále ignorujú,“ povedal Hojsík.

"Jediný správny postoj je, že Poliaci mali dostať peniaze, keď splnia tie kritériá, ktoré od nich požadujeme,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík. Viacerí europoslanci hľadajú spojencov, aby mohli podať návrh na vyslovenie nedôvery Európskej komisii. Jednota ale zatiaľ nepanuje. "Aby teda naozaj bežní Poliaci netrpali na základe rozhodnutia nejakých politikov z Poľska,“ uviedol europoslanec Peter Pollák. "Ani plán obnovy, ani peniaze zo štrukturálnych fondov tu nie sú na to, aby podporovali jednotlivé vlády, ale sú tu pre členské štáty,“ povedala europoslankyňa Monika Beňová.

Proti vlastnému vedeniu sa postavili aj niektorí podpredsedovia Európskej komisie, čo je výnimočný rozkol. Ak sa nazbiera dostatok europoslancov, Komisia by padla. "Toto je tak zásadná vec, pre nás všetkých, lebo to sú koniec koncov naše peniaze, je to tak zásadná vec, že sa to nedá odbiť iba tak ľahko," povedal europoslanec Michal Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy