Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako sa Brusel pripravuje na eurovoľby
Zdielať na

Ako sa Brusel pripravuje na eurovoľby

BRUSEL / Brusel sa pripravuje na top udalosť tohto roka, čakajú nás voľby do Európskeho parlamentu. V Bruselskej centrále očakávajú príchod stoviek novinárov z celého sveta. A aj my sme sa boli pozrieť, ako to tam teraz vyzerá.

Hlavné brány do európskeho parlamentu už zostávajú v týchto dňoch zatvorené. Vo vnútri sa už všetko pripravuje na voľby no a europoslanca tu už pomaly nenájdete. 

"Začnú už 23. vo Veľkej Británii a v Holandsku. My musíme pripraviť parlament pre novinárov, očakávame príchod asi tisíc novinárov," hovorí Robert Sermek z audiovizuálnej služby EP.

Prázdne chodby, kancelárie aj miesta vyhradené na stretnutia. Obvykle čulé miesta pripomínajú vyľudnené mesto. To však neplatí pre technikov a novinárov pripravujúcich sa na volebnú noc. Aj Luis Quintana pricestoval až z Kanárskych ostrovov, aby sa na ňu pripravil. 

Bude to naozaj veľkolepé, tieto voľby aj u nás vnímame ako jedny z najdôležitejších. Sú tu nové strany, od ktorých nevieme, čo môžeme čakať,” hovorí Paco Luis Quintana, redaktor TV Canaria.

Pre Roberta Sermeka z audiovizuálnej služby sú to napríklad už tretie voľby, ktoré ako jeden z mála Slovákov pôsobí v európskom parlamente.

"Atmosféra je úplne odlišná od bežných dní," hovorí Robert Sermek.

Známa hemicycle, teda rokovacia sála, kde sa prijímajú zákony pre všetky členské krajiny sa zmení na obrovské tlačové centrum. Každá krajina bude to tejto centrály zasielať volebné výsledky. 

Paco Luis Quintana dodáva: “Aj u nás na Kanárskych ostrovoch veľmi citlivo vnímame tieto eurovoľby. Teraz sa rozhodne o tom, akú budeme mať Európsku úniu."

Výsledok simulovaných študentských eurovolieb na Slovensku je napríklad varovným signálom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy