Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európska únia navrhuje povinnosť policajtom nosiť kamery pri sebe. Chcú tak zabrániť pochybnostiam
Zdielať na

Európska únia navrhuje povinnosť policajtom nosiť kamery pri sebe. Chcú tak zabrániť pochybnostiam

ŠTRASBURG / O policajnom násilí voči slovenským Rómom sa opäť hovorilo v pléne Európskeho parlamentu. Spomínal sa aj neslávny prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou, kedy sa z obetí stali páchatelia. Neprimeranej kriminalizácii zo strany policajných zložiek však podľa správy čelia Rómovia v celej Európskej únii. Časť poslancov vyjadrila policajtom podporu argumentujúc tým, že Rómovia sa odmietajú integrovať.

Policajná brutalita a násilie na Rómoch bolo opäť témou v Európskom parlamente. A rozprávalo sa aj o Slovensku. “Kauza týraných chlapcov z policajnej stanice v Košiciach, zo Slovenska, kde policajti nútili rómskych chlapcov vyzliecť sa a následne vzájomne sa fackovať,”  priblížil tému europoslanec Peter Pollák. “Zo Slovenska máme smutný príklad z Moldavy nad Bodvou, kedy obete boli stavané do role páchateľov a vláčili ich po súdoch,” pripomenul prípad z roku 2013 europoslanec Michal Šimečka.

Bodku za mnohými kauzami dal až európsky súd. Podobné prípady sú však známe z viacerých členských krajín Únie. Europoslanci už nehovoria o národnom, ale o celoeurópskom probléme. “Keď sa pozrieme naprieč krajinami, kde žijú ľudia rómskeho pôvodu tak vidíme, že táto policajná brutalita voči týmto občanom naozaj štatisticky vyskakuje,” uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. “My sa k nim správame ako k etniku, ktoré nepatrí do Európy, ktoré nepatrí na Slovensko, ako k cudzincom, ono to nie je pravda, tí ľudia medzi nami žijú desiatky, stovky rokov,” vyjadrila sa Lucia Ďuriš Nicholsonová. V Európskej únii žije 6 miliónov Rómov. V pléne viacero europoslancov upozorňovalo na to, že sa mnohí z nich nechcú integrovať.

Na čom sa ale zhodli je to, že jednoznačne musí byť zachovaný rovnaký prístup. “To súvisí s tým akým spôsobom policajný zbor a takisto inštitúcie, ktoré sa týkajú spravodlivosti, pristupujú k takýmto prípadom,” vysvetlil europoslanec Vladimír Bilčík. A aby sa vo všeobecnosti zabránilo akýmkoľvek pochybnostiam, europoslanci navrhujú, aby všetci policajti v Európskej únii museli byť povinne vybavení kamerami na oblečení

Súvisiace články

Najčítanejšie správy