Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd oslobodil ďalších Rómov z kauzy policajnej razie v Moldave nad Bodvou
Zdielať na

Súd oslobodil ďalších Rómov z kauzy policajnej razie v Moldave nad Bodvou

KOŠICE / Okresný súd Košice I v stredu oslobodil ďalších troch obžalovaných z trestného činu krivej výpovede. Prípad, v ktorom dnes boli Milan H., Roland D. a Július H. oslobodení, súvisí s policajnou raziou v Moldave nad Bodvou z roku 2013.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová privítala oslobodenie obžalovaných. "Pre tých, ktorých sa to osobne týkalo, to znamená ukončenie jedného veľmi ťaživého príbehu, ktorý si z ich strany vyžadoval statočnosť, aby v boji so štátom neprestali a trvali na ich podaní tohto príbehu tak, ako ho vnímali," uviedla Patakyová.

Rozhodnutie súdu ocenila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "Zároveň však vnímam, že ten, kto má cit pre ľudské práva, musí mať silnú pachuť v ústach z toho, že prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou bol po ôsmich rokoch stále na súde nie z dôvodu, že sa hľadá odpoveď na otázku, kto je vinný za násilnosti v osade, ale na otázku, kto povedal, že to tak nebolo," napísala ministerka na sociálnej sieti. V súvislosti s prípadom je podľa nej dôležité, že SR je členskou krajinou Rady Európy a rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sú pre nás záväzné.

Stanovisko, v ktorom bolo jasne konštatované, že počas razie došlo k viacerým porušeniam základných práv obetí, podľa ministerky ESĽP zaslala práve ombudsmanka Patakyová. "Je preto namieste položiť si otázku, či nedať tomuto úradu viac kompetencií, aby zasa on vedel dať viac nám – občanom pri našej ochrane pred štátom," dodala Kolíková.

V poslednom nerozhodnutom prípade v súvislosti s policajnou raziou v Moldave nad Bodvou okresný prokurátor nestiahol obžalobu, ako to urobil v piatich predchádzajúcich prípadoch. Podľa obhajcu obžalovaných Romana Kvasnicu zatiaľ cieľ splnený nebol. "Pokiaľ nebudú oslobodení všetci šiesti obžalovaní, tak nebudeme spokojní. Máme pred sebou poslednú vec, a to obžalovanú pani Matovú, ktorá nevie po slovensky, viacmenej ani po maďarsky a nevie čítať a písať. V minulosti deväťkrát odsúdená. Ako sme ale zistili zo spisov, ktoré sme si vyžiadali, ani raz nebolo konštatované, že nevie čítať a písať a ani raz tam nebol prítomný tlmočník," uviedol Kvasnica. Ako ďalej dodal, zásadným okamihom bolo podľa neho v celom procese zaujatie stanoviska generálnej prokuratúry, v ktorom konštatuje, že neexistovali dôvody, aby bolo v týchto veciach vznesené obvinenie.

Ešte v septembri 2020 Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že polícia v júni 2013 nehumánne zaobchádzala s dvoma príslušníkmi rómskej komunity v Moldave nad Bodvou. Pri policajnom zásahu proti rómskej komunite na ulici Budulovská bolo vtedy zranených viac ako 30 ľudí. Následne šesť obyvateľov osady čelilo stíhaniu pre trestný čin krivej výpovede. Ešte v máji sudcovia oslobodili dvojicu obžalovaných, na konečný verdikt v tomto prípade čaká ešte jedna obžalovaná.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej Robert Fico a Robert Kaliňák pochválili prácu policajtov zasahujúcich v Moldave nad Bodvou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy