Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rómovia, z kauzy bitky v Moldave nad Bodvou, si môžu postupne vydýchnuť. Prokurátor v ich prípade ustupuje
Zdielať na

Rómovia, z kauzy bitky v Moldave nad Bodvou, si môžu postupne vydýchnuť. Prokurátor v ich prípade ustupuje

KOŠICE / Šesť ľudí, ktorí čelili trestnému obvineniu z krivej výpovede, si môže postupne vydýchnuť. Piatich z nich spod obžaloby po troch rokoch oslobodili a postupne ich prepúšťajú. Vypovedať mali o tom, ako ich policajti pri zásahu zbili, no vypomstilo sa im to.

Okresný súd v Košiciach dnes spod obžaloby oslobodil aj druhého z napadnutých Rómov pri zásahu polície v Moldave nad Bodvou ešte z roku 2013.

Domovú prehliadku vtedy urobili kukláči s asi 20-timi vozidlami. Policajti mali počas nej zbiť 5 mužov a 1 ženu. Tí na súde o bitke prehovorili, všetko sa však otočilo proti ním. Obvinení boli pre príčiny krivej výpovede a krivého obvinenia.

"Ja sa domnievam, že také flagrantné porušenia zákona aké boli pri týchto šiestich obžalovaných, ktorých naštastie osudy média stále sledujú, tak ja som sa s týmto ešte nestretol," uviedol obhajca obžalovaných Roman Kvasnica.



 Kauzou sa začal zaoberať aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Sudca oslobodil druhého muža potom, ako prokurátor svoju obžalobu stiahol.


"Ustupujem od obžaloby, ktorú som podal zo dňa 28.5. 2018 na v tom čase obvineného Róberta Rybára," povedal prokurátor.

Poznamenal tiež, že vždy postupoval podľa vlastného vedomia a svedomia a vždy dodržiaval zákon. Obžalovaný Rybár si po rozsudku mohol konečne vydýchnuť.

"Ja viem čo sa stalo a som vypovedal od začiatku som začal vypovedať tak ako to bolo, ako sa to konalo no a teraz, že sa to skončilo som veľmi rád," skonštatoval Rybár.

Druhýkrát by si už svoju výpoveď na polícii však dôkladnejšie zvážil. "Teraz, keď už to skončilo tak už by som neišiel, ale keby bolo potrebné tak by som išiel," dodal Rybár.

"Žili v neistote, žili stále pod hrozbou nejakého ďalšieho prípadného trestného konania, nevedeli čo s nimi bude," opísal advokát obvinených Kvasnica.

 Obžalovaní, ale aj prokurátor sa odvolania vzdali a tak teda rozsudok je právoplatný.

Rovnaký scenár by mal čakať aj dalších 3 obžalovaných a to už začiatkom júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy