Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boj o kolúznu väzbu sa stupňuje. Kollár v parlamente spustil vlnu osobnej kritiky na Kolíkovú
Zdielať na

Boj o kolúznu väzbu sa stupňuje. Kollár v parlamente spustil vlnu osobnej kritiky na Kolíkovú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Len v pondelok poslanci Sme rodina podržali ministerku Kolíkovú a už dnes medzi nimi lietajú iskry. Dôvodom je diskusia o návrhu Sme rodina o zmene väzby. Chvíľami to v rokovacej sále parlamentu vyzeralo, akoby to bola opozično-koaličná debata. Ďalšia kríza je na spadnutie, keďže hlasy ZA sľubuje opozícia i niektorí poslanci OĽaNO.

Hoci šlo o poslanecký návrh zákona do debaty sa zapojila i ministerka spravodlivosti.

"Asi ten dôvod bude ten, že sa niekto bojí, že sa tam dostane. Tak prosím, nepadnime na tento lep," vyhlásila Mária Kolíková.


"Myslíte si, že takéto podpásovky som vám ja dával, keď ste bojovali o to, aby vás neodvolávali?," oponoval za rečníckym pultom Boris Kollár.


"Môžeme byť ambiciózni, ale musíme zmeniť celý trestný poriadok. To sa nedá zo dňa na deň," kontrovala Kolíková.

"Čo ste robili celý rok? Ešte ako dlho budeme počúvať, že ste ambiciózna?" pýtal sa Kollár.

"Ide o to, aby právna úprava platila pre všetkých, či sú dobré časy, alebo zlé," reagovala Kolíková.


"Keď chcete niekoho poslať do prdele, tak mu poviete, pripravíme odbornú skupinu, budeme o tom rokovať, som pripravená ambiciózne sa k tomu postaviť a je to také bla bla bla," rozhorčene povedal Boris Kollár.


Dôrazne sa proti vyjadreniam ministerky ohradili viacerí poslanci Sme rodina - naopak SaS , či strana Za ľudí poslanecký návrh Sme rodina kritizujú. Ministerka Kolíková ale šancu vystúpiť druhýkrát nedostala.

 Kým Sme rodina tvrdí, že mninisterka mala čas a nevyužila ho. "Konkrétne sa jedná o obvinenú Jankovskú, Kičuru, ale áno aj Pčolinského. Toto sú osoby, ktoré sú momentálne okrem ďalších 4 v kolúznej väzbe. Tak sa pýtam, či kvôli týmto 7 osobám musíme takýmto rýchlym spôsobom riešiť takýto dôležitý inštitút kolúznej väzby," vysvetlila, koho sa nový zákon má týkať Mária Kolíková.


"Čo tu verejnosť zavádzate, že Hajšelová tu ide prepustiť všetkých, ktorí sú väzobne stíhaní. Absolútne odmietam túto teóriu. A ja sa tu nebavím kvôli 5 ľuďom. Ja sa tu bavím kvôli 1 800 ľuďom,"  zareagovala predkladateľka návrhu Petra Hajšelová.


Koaliční partneri vidia ako veľký problém, že tento zákon prišiel bez dohody. Koaličným kameňom sváru bude ak zákon prejde do druhého čítania s hlasmi opozície. Zdá sa ale že podporiť kolegov chcú aj niektorí poslanci najsilnejšieho vládneho klubu - OĽaNO.


"By som bol veľmi nerád, aby sme pdoporvali zákony, ktoré neprešli koaličnou radou. Toto nie je správny postup, ale viem, že niektorí poslanci by chceli dať šancu na dohodu v druhom čítaní," povedal šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš.

"Ja som v prvom rade počula mimoriadne neakceptovateľnú debatu v Národnej rade o kolúznej väzbe," zhodnotila vicepremiérka Veronika Remišová.


"Bude to problém politický a koaličný a bude predmetom debaty na kolaičnej rade v pondelok,"
uviedla predsedkyňa klubu liberálov Anna Zemanová.

Na vyriešenie tohto problému má koalícia teda len víkend - keďže hlasovať o návrhu sa bude v utorok a už dnej je isté, že opozícia návrh podporí.


"Bez nejakého zaváhania v prvom čítaní tento návrh podporíme. Pozrieme sa na to, či v druhom alebo treťom čítaní bdueme robiť nejaké doplnenia," povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.


"Hlas v utorok všetkými 11 hlasmi zahlasuje za návrh pani poslankyne Hajšelovej," vyhlásil Peter Pellegrini.

"Ja naozaj verím, že Boris Kollár s Máriou Kolíkovou sa budú vedieť dohodnúť a aj sa dohodnú. A nie tu zbytočne nejaká koaličná hádka," uzavrel konštatovaním expremiér Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy