Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Europoslanec Ivan Štefanec: Musíme označovať, čo je vytvorené umelou inteligenciou a čo človekom
Zdielať na

Europoslanec Ivan Štefanec: Musíme označovať, čo je vytvorené umelou inteligenciou a čo človekom

BRATISLAVA / Moderátori TV JOJ sa v Ranných novinách zhovárali s europoslancom Ivanom Štefancom (KDH) o tom, aké témy aktuálne rezonujú v Európskom parlamente. Do našich životov sa vkráda umelá inteligencia a Európsky parlament sa ako prvý na svete odhodlal vytvoriť pre ňu pravidlá. Ako sa to dá a aký to bude mať dopad na našu spoločnosť? Témou rozhovoru ale bolo aj spracovanie batérií, udržateľná obnova a integrácia Ukrajiny do euroatlantického spoločenstva či regulácie o strojových zariadeniach.

Do našich životov sa vkráda umelá inteligencia. Európsky parlament sa ako prvý na svete odhodlal vytvoriť pre ňu pravidlá. Ako sa to dá? Čo ustanovujú, čo riešia?

Je úplne prirodzené, že ľudia majú z toho obavy, tak ako zo všetkého nového, ale umelá inteligencia je taká nová zmena ako keď prišli mobily alebo internet. Netreba sa toho obávať, ale treba to mať pod kontrolou. Preto Európsky parlament ako prvá začal vytvárať pravidlá. Tento týždeň sme vytvorili pravidlá pre umelú inteligenciu, kde rozlišujeme tie riziká do troch úrovní. Prvé riziko - tie systémy, ktoré by nás mohli ohrozovať, jednoducho nebudú povolené. Potom tie menej nebezpečné budú regulované a tie najmenej nebezpečné budú povolené. Je dôležité, aby sme minimalizovali riziko. Podstata regulácie je v tom, že musíme označovať, čo je vytvorené umelou inteligenciou a čo je vytvorené človekom. Na konci rozhodovania musí byť vždy človek. Aby nás to neovládlo, tak to vždy musí byť naša služba a nie niečo, čo nás ovláda.

Je úplne prirodzené, že sa toho ľudia boja. Dnes si niekedy ani neuvedomujeme, že čítame články, ktoré vytvorila umelá inteligencia. Umelá inteligencia nám pomáha aj v diagnostike medicíny, čo je pozitívne, aj v umeleckej tvorbe a podobne. Nedávno jedna európska premiérka prečítala prejav, ktorý vytvorila umelá inteligencia, a aj sa k tomu priznala. Čiže ide to do všetkých povolaní, netreba sa toho báť, ale treba si byť vedomý, čo tvorí umelá inteligencia a na konci musí človek rozhodnúť, či použiť alebo nepoužiť tieto výtvory.

Do všetkých povolaní - nemôže sa teda stať, že nás nakoniec ovládnu roboty a my budeme otroci?

Každé povolanie je ohrozené, ale netreba sa toho báť. Naozaj je to revolučná zmena, ale ten strach treba eliminovať práve tým, že si budeme vedomí, kedy tu umelú inteligenciu požívame a kedy nie. To je kľúč.

Môže tento návrh zabrzdiť rozvoj inovácií a výskumu v Európe a znamenať odliv startupov a AI spoločností do USA a Číny?

No, bohužiaľ, to sa deje, máte pravdu. Z hľadiska celkového prostredia, podnikateľského prostredia, máme menej startupov na umelú inteligenciu než v Amerike alebo Číne. Momentálne z toho celosvetového vývoja, polovica umelej inteligencie ide z USA, štvrtina z Číny a z Európy len 6 percent. No a aby sme to zmenili, potrebujeme tieto pravidlá. Ja som v europarlamente doteraz nezažil, žeby za nami firmy chodili s tým, aby sme urobili nejakú reguláciu. Doteraz to bolo skôr o tom, že je toho príliš, ale teraz hovoria, aby sme to urobili, lebo potrebujú pravidlá a stabilitu. Čiže práve tie startupy chcú nejaké predvídateľnejšie prostredie, aby mohli investovať.

Europoslanec Ivan Štefanec v štúdiu TV JOJ porozprával viac o umelej inteligencii a témou rozhovoru bol aj návrh uznesenia o udržateľnej obnove a integrácii Ukrajiny do euroatlantického spoločenstva či mnoho iného.

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy