Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Dobrovoľník Matúš pomáha Ukrajincom od začiatku vojny
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Dobrovoľník Matúš pomáha Ukrajincom od začiatku vojny

CHERSON / Situácia je tu ťažká, ale ľudia nepanikária. Priamo z Chersonu podáva svedectvo český dobrovoľník Matúš. Ten prišiel na hranicu s Ukrajinou medzi prvými, hneď po vypuknutí vojny. So svojím tímom chcel pomáhať. Prvý plán cesty si nakreslili fixou na stenu opusteného domu.

So svojím tímom pomáha Matúš Bláha Ukrajine od prvých dní vojny nepretržite. S vývojom vojny sa skupina dobrovoľníkov rozrástla na dobre fungujúci tím, ktorí cestuje na najviac postihnuté miesta Ukrajiny. 15. júna ich kamióny s pomocou dorazili do Chersonskej oblasti, kde po zámernom zničení Kachovskej priehrady vzniká ekologická katastrofa. Cesta do oblasti je stále ostreľovaná dronmi aj delostrelectvom. "Práve sme prišli do Chersonu, kde sme vypravili dva naše kamióny s humanitárnou pomocou. Priviezli sme veľa dezinfekcie, vody, ale tiež vybavenie pre nemocnice, zdravotnícke vybavenie," vysvetlil Matúš.

Hoci chuť pomáhať Ukrajincom postupne klesá, Matúšovi sa podarilo odviezť od začiatku vojny už vyše 1 000 ton pomoci. Momentálne sa snažia pomáhať aj pri dekontaminácií vody a jej filtrácii. Problémy spôsobuje v oblasti aj množstvo potkanov.

Najdôležitejšia je pitná voda

Ak sa im podarí presunúť všetky filtračné jednotky do chersonskej oblasti, bude možné prefiltrovať 300 až 500-tisíc litrov vody denne. "Tiež sa nám podarilo zohnať niekoľko člnov, tiež sme priviezli veci pre seba, aby sme tu boli schopní fungovať niekoľko mesiacov," uviedol Matúš.

Ľudia v zatopených oblastiach stále potrebujú lieky, ako je napríklad čierne uhlie či antibiotiká. Dobrovoľníci tiež zháňajú vrecia, gumené rukavice, chlórové prípravky, vedrá, plynové bomby a variče. "Teraz budeme rozvážať humanitárnu pomoc, zároveň tu už máme vlastný sklad, tak práca bude jednoduchšia," dodal na záver Matúš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy