Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ako prežiť v prírode, ak sa stratíme? A ako na takúto situáciu pripraviť deti?
Zdielať na

Ako prežiť v prírode, ak sa stratíme? A ako na takúto situáciu pripraviť deti?

BRATISLAVA / Príbeh štyroch detí, ktoré po zrútení lietadla prežili v amazonskom pralese neuveriteľných 40 dní, zarezonoval po celom svete. Najstaršie z detí malo 13 rokov a najmladšie iba 1 rok. Ako prežiť v prírode, ak sa stratíme? A ako na takúto situáciu pripraviť deti?

4 deti, ktoré akoby zázrakom prežili 5 týždňov bez vážnejších zranení v kolumbijskej džungli pochádzajú z domorodej komunity, čo im zrejme pomohlo prežiť v divočine takú dlhú dobu. Aj preto je podľa skúseného turistu dôležité pripraviť svoje deti na scenár, ak by sa napríklad stratili v lese.

Dôležité je, aby si napríklad pamätali predmety, okolo ktorých išli. "Ktoré sa nevyskytujú na každom kroku, napríklad machom obrastený kmeň," priblížil Ľubomír Calpaš, člen výkonného výboru Klubu slovenských turistov. Rodič by mal na takéto predmety pravidelne upozorňovať. "Keď si zapamätá ten premet, tak vie sa na základe nich vrátiť späť tam, odkiaľ zišlo z cesty," uviedol Calpaš.

Ak takéto predmety nevie nájsť, ďalšou radou je snažiť sa ísť dole kopcom. "A skúsiť hľadať nejaký chodník, ktorý by nás doviedol do civilizácie," doplnil Calpaš. No a v prípade, že nenájdeme chodník alebo cyklotrasu, nám môže pomôcť voda. "Môže nám veľmi pomôcť potok alebo riečka, po ktorom toku keď sa vydáme, tak nás určite dovedie do civilizácie," priblížil Calpaš.

Ak sa zotmie a v lese by bolo treba prenocovať, je dobré hravou formou ukázať svojmu dieťaťu, ako jednoducho sa dá spraviť prístrešok. "Kde by si ako tak vedelo uchovať svoje telesné teplo, v prípade dažďa by ho to ochránilo. Môžeme využiť nejaké vyvýšené predmety, na ktoré si položíme hlavnú vetvu. Na ňu potom šikmo k zemi ukladáme ďalšie, po ktorých nám voda steká a pod ktoré sa môžem schovať," opísal Calpaš.

V neposlednom rade je dôležitá aj samotná výbava a teda to, čo si so sebou na vychádzku vezmete. Jedna z najpraktickejších vecí, ktorú by ste mali mať so sebou na každej turistike, je izotermická fólia, ktorú nájdete v každej auto lekárničke. "Do takejto malej vecičky, ktorá keď sa rozbalí má rozmer až 2 x 1,5 m sa človek vie zabaliť a nestráca tak svoje telesné teplo," uzavrel Calpaš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy