Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Problém s dodávkami vakcín nie je v množstve, ale v harmonograme dodávania
Zdielať na

Problém s dodávkami vakcín nie je v množstve, ale v harmonograme dodávania

BRATISLAVA / Meškanie dodávok vakcín je problémom, ktorý momentálne trápi nie len Európsku úniu. Väčšina výrobcov ohlasuje meškanie a Európska komisia rieši problém so spoločnosťou Astra Zeneca.

Európska vakcinačná stratégia má záujem, aby boli vakcíny dostupné pre všetkých a bez ohľadu na to, v ktorom štáte EÚ občania žijú. Sú tri hlavné strategické ciele. "Cieľom je do konca marca mať zaočkovaných 80% ľudí nad 80 rokov vo všetkých členských štátoch a rovnako aj 80% ľudí, ktorí pracujú v sociálnej a zdravotníckej starostlivosti. Do leta by potom malo byť zaočkovaných viac ako polovica celej populácie Európskej únie," oboznámil so stratégiou Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Bratislave.

Jedným z dôvodov prečo je Európska únia zástupcom vyjednávania dodávok vakcín je možné súperenie v opačnom prípade. Mohlo by sa stať, že by sa začali krajiny predbiehať o to, ktorá skôr dojedná podmienky dodávok vakcín. "Zo spolupracujúcich krajín by sa stali konkurenti," konštatoval Miko. Miko zároveň doplnil aj myšlienku, že ak by k tomu prišlo Slovensko aj iné malé krajiny by boli v nevýhode z ekonomického hľadiska. "Na základe populačného kľúča, to znamená, že podľa toho koľko obyvateľov má ktorá krajina v pomere k celkovému počtu obyvateľov Európskej únie. A tým pádom je zaistené, že aj slovensko dostáva vakcíny od okamihu kedy sú schválené," vysvetlil Miko. Fakt, že Maďarsko si objednalo aj vakcíny mimo EÚ Miko komentoval so slovami, že je to možné a povolené v prípade núdzového pokrytia. Núdzové pokrytie znamená, že v situácii, kedy nie je možné úplne pokrytie môcť riešiť veci osobitne. "Nevýhodou je, že nie je zaručená účinnosť vakcín a, samozrejme, akceptácia zo strany EÚ, ak nebola vakcína schválená EMOU," reagoval Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Bratislave. 

AstraZeneca vs. Európska únia

Spoločnosť AstraZeneca tvrdí, že dodávané vakcíny pre Európsku úniu by mali byť vyrábané iba na území EÚ, konkrétne v Belgicku. Právne názory európskej únie tvrdí, že sa nič z toho nenachádza v zmluve. Takisto operuje s tým, že EÚ neinvestovala len do dodávania vakcín, ale aj do samotnej výroby a teda je súčasťou výrobného procesu. "Momentálne Európska únia tvrdo vyjednáva nápravu," informoval Miko. Podobný problém bol aj so spoločnosťou PfizerBionTech, ktorá tiež avizovala neskoré dodávanie. Tento problém sa vyriešil a ešte tento týždeň by mala spoločnosť dodať dohodnuté množstvo. "Chcem zdôrazniť, že nejde o objem dodávok, spoločnosti množstvá nespochybňujú. Vakcín bude dosť. Diskusia je o tom v akom harmonograme sú dodávané," priblížil vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Bratislave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy