Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pohľad na pandémie v dejinách Slovenska
Zdielať na

Pohľad na pandémie v dejinách Slovenska

SPIŠSKÁ KAPITULA / Pandémia, ktorá aktuálne zasiahla celý svet, nie je v histórii jedinou. Pred necelými sto rokmi tu bola napríklad španielska chrípka a ešte pred ňou napríklad cholera. Na mnohé pandémie zostala už len spomienka v historických matrikách. Boli sme sa na to pozrieť do biskupské archívu v Spišskej Kapitule.

Odpisy matrík v Biskupskom archíve sú rovnako staré ako ich originály. Toto je jeden rok Spišskej diecézy. Niektoré vážia aj 15 kíl. Táto má presne 190 rokov. Odpisy majú v sebe detailné záznamy o narodených, zosobášených, aj zomrelých osobách. Pri nich je aj záznam čo bolo príčinou ich odchodu na druhý svet, alebo o tom, na akú chorobu zomreli.

Vďaka matrike a záznamu farnosti v Levoči dnes vieme presný deň a meno človeka, ktorý zomrel na choleru. Bolo to v roku 1831, keď pandémia zúrila v celom Uhorsku.

"Prvý zomrelý vo farnosti Levoča bol 14. augusta 1831 na choleru. Cholera sa už potom objavuje oveľa častejšie, dá sa povedať takmer každý záznam," hovorí Monika Bizoňová z Biskupského archívu Spišskej kapituly, pracovníčka Inštitútu histórie Prešovskej univerzity.

Cholera sa podpísala pod 90 percent všetkých úmrtí v Spišskej diecéze. Ľudia sa však trápili aj s chorobami, ktoré dnes už vďaka vede, či očkovaniu vymizli. Často ich obeťami boli malé deti. V istom období nebolo rodiny, ktorej by sa to netýkalo. Kiahňam podľahli aj tri deti Márie Terézie, ktorá potom nariadila povinné očkovanie.

"V danej dobe, čo sa týka detí, postihovali ich napríklad choroby ako bol čierny kašeľ, záškrt, šarlach a azda najobávanejšie boli pravé kiahne," dodáva Monika Bizoňová. Záznamy hovoria aj o smrti 7-, či 9-mesačných detí. "V jednej rodine zomreli aj dve, tri deti do dvoch týždňov alebo do týždňa, máme napríklad záznam o dvoch deťoch v jednej rodine."

Matriky sa tak stali historickým dôkazom o začiatku či konci rôznych pandémií. Niektoré zápisy vďaka pokroku ostali už len ako súčasť histórie.

"Hlavne vďaka vede a vďaka tomu, že bol vynájdené lieky, liečivá, liečba alebo prípadne očkovanie na tieto choroby," pripomína Monika Bizoňová.

Povinné očkovanie proti covid-19 už chystajú viaceré európske krajiny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy