Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podľa PCR testov dosahuje už šesť okresov omikronový vrchol. Krivka by sa už mohla pohnúť nadol
Zdielať na

Podľa PCR testov dosahuje už šesť okresov omikronový vrchol. Krivka by sa už mohla pohnúť nadol

SLOVENSKO / Podľa počtu pozitívnych PCR testov je na Slovensku už šesť oblastí, kde počet infikovaných dosahuje omikronový vrchol. To by mohlo znamenať, že krivka by sa mohla hýbať už aj smerom nadol. Počet pozitívnych sa tam v priebehu vyše týždňa vyšplhal na 5 až 6 percent. Sú to okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a tiež Dunajská Streda, Komárno a Senec.

V priebehu najbližších dní sa očakáva nárast aj v ďalších okresoch. PCR testy včera odhalili ďalších takmer 10-tisíc nových prípadov koronavírusu. Žiaľ, Covid-19 si vyžiadal ďalších 15 obetí. Hospitalizovaných je 1 909 ľudí.

"Na Orave a v Dunajskej strede sme veľmi pravdepodobne za špičkou a počet infikovaných ľudí v tom okrese už klesá," povedal Ivan Bosňák z Dáta bez pátosu. 

V Dunajskostredskej nemocnici za posledné 2 týždne neevidujú zvýšený nárast počtu pacientov s covidom-19. V okrese klesol aj počet pozitívne testovaných. Z takmer štyroch tisíc spred dvoch týždňov, bolo minulý týždeň už o tisíc pozitívnych prípadov menej.

"Práve tu vidím ten pokles z toho dôvodu, že nejdú na testovanie, mám trocha nádchu, kašlem, ale nevadí, pôjdem ešte do práce," povedala regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede, Rozália Robotková.

Navyše pribúdajú ľudia, ktorí koronavírus prekonali v decembri a majú ho opäť. "Ale kto nejde na test, tak tam vlastne rozširujú v tom kolektíve, do ktorého chodia," uviedla Robotková.

Aj v Námestove zdá sa už majú najhoršie za sebou

Škola v Mútnom bola dva týždne zatvorená. "Z rozhodnutia okresnej hygieničky, lebo sme mali veľa pozitívnych prípadov medzi deťmi," vyjadrila sa zástupkyňa Základnej a materskej školy Mútne, Katarína Jurčáková.

Približne polovica zamestnancov Obecného úradu v Mútnom je pozitívna.

"Zaznamenali sme mierny nárast, nie až taký skokovitý, ako tomu bolo v uplynulých týždňoch, a preto si myslíme, že tá krivka sa už pomaly láme," uviedol prednosta Okresného úradu v Dolnom Kubíne, Pavol Ľorko.

Ďalšie okresy, ktoré sa blížia k vrcholu omikronu, sú Stropkov, Svidník, Sabinov aj Bardejov. "Tam sa trošku menej testuje, ten prehľad máme menší. Tiež sú na vysokých číslach a vidno náznaky poklesu," vysvetľuje Ivan Bošňák.

To najhoršie má pred sebou s istotou ešte Bratislava. "Bratislava je na polovičných číslach oproti Námestovu, Orave, Dunajskej Strede. Bratislava má našliapnuté dostať sa na špičku možno na konci tohto týždňa, respektíve za desať dní," povedal Bosňák.

Napriek prudko stúpajúcim číslam, počty pacientov nemocniciach nateraz až tak skokovo nerastú, hoci sa počet hospitalizovaných opäť blíži k dvom tisícom. "Mnohé regióny ešte budú prechádzať tým vrcholom, to znamená, že Slovensko ešte na vrchole nie je a očakávame ho behom týždňa, dvoch. Následne by malo prísť k prudkému poklesu, ale tiež sa objavuje nový subvariant , ktorý môže ten pokles zastaviť," objasnil matematik Richard Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy