Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Snúbenci sa proti novým opatreniam búria. Spisujú petíciu, svadby prekladať odmietajú
Zdielať na

Snúbenci sa proti novým opatreniam búria. Spisujú petíciu, svadby prekladať odmietajú

BRATISLAVA / Kapacita 30 hostí na svadbe rozčúlila nevesty a ženíchov. Viaceré páry pre opatrenia vlády prekladali svadby z jari práve na september a október. Spisujú preto petíciu a žiadajú v nej hlavného hygienika a Ústredný krízový štáb, aby prehodnotili svoj zámer od 1. októbra plošne zakázať svadby nad 30 ľudí.

V bratislavskom kostole Sv. Alžbety zvanom aj Modrý kostolík pre koronavírus na jar presunuli približne 40 svadieb. Aktuálne sa snúbenci búria opäť - dôvodom sú pandemické opatrenia. "Ale áno ozývajú sa už knazi a hovoria, že ludia kvoli tomu, že ten počet je naozaj nízky, rozhodujú sa sobáš odložiť na neskôr - je zrejmé, že tam chcú mať rodinu a je velmi ťažko povedať "vy teda príďte a vy nie, keď už su pozvaní hostia," vyjadril sa hovorca konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. 

Klaudia a Alexander nie sú jediní, termín sobášu majú na tretieho oktobra. No kedže svadba sa ma konať v Bratislave a teda v tzv. červenej zóne, už teraz sa na nich vzťahuje obmedzenie počtu hostí na svadbe.
"Pre mňa je nereálne zorganizovať hostinu svadobnú s 30 ľuďmi, do ktorého sa započítava aj personál," povedala nevesta Klaudia  Chromíková.

Mnohí snúbenci riešia totiž so zmenou termínu aj finančnú stratu. "Pokiaľ budeme musieť presunúť svadbu alebo ju zrušiť, tak ten tovar možeme hodiť do koša - máme zaplatené zálohy, o ktoré môžeme prísť pokiaľ tí ľudia, ktorí s nami tvoria tú svadbu nebudú chcieť spolupracovať a vrátiť nám tie zálohy " poznamenala Klaudia. 

Mnohí snúbenci sa preto podpísali pod petíciu za zachovanie svadieb do 150 ludí. Od piatku sa pod ňu podpísalo už viac ako 22 000 ľudí. Samotná organizátorka petície Barbora z Krupiny, sa má vydávať 3. októbra.

"Svadby sú naozaj veľmi rizikové. Po 1. októbri už nebude možné organizovať svadby s viac ako 30 osobami," ohlásil cez týždeň minister zdravotníctva Marek Krajčí. Riziko vo zvýšenom počte ľudí na svadbe, či už vo vnútri alebo vo vonkajších priestoroch vidí aj lekár Peter Visolajský. Svadobčania, ktorí si presunuli svadbu na jeseň vnímajú nové opatrenia ako krivdu, keď sa spätne pozrú na letné svadby slovenských politikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy