Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horskí záchranári na Skalke sa opäť nezastavili. Ďalší odvážni lezci nezvládli najťažšiu ferratu
Zdielať na

Horskí záchranári na Skalke sa opäť nezastavili. Ďalší odvážni lezci nezvládli najťažšiu ferratu

SKALKA, KREMNICKÉ VRCHY / Vyčerpávajúci deň majú za sebou záchranári na Skalke v Kremnických vrchoch. Najťažšiu ferratu na Slovensku chceli v pondelok pokoriť ďalší odvážni lezci. No, nezvládli to.

Horskí záchranári na Skalke mali v pondelok náročný deň. Za krátky čas zasahovali až 3-krát. Na pomoc boli privolaní k 45-ročnému Slovákovi, ktorý spadol z ferraty s klasifikáciou F.

"Poobede nás náhodní okoloidúci ľudia zavolali. Muž mal síce vybavenie na zaistenie pádu (ferratový set), ale liezol bez jeho použitia," uviedol horský záchranár Pavol Klobušník. 

Muž si vybral tú najnáročnejšiu ferratu s označením F. "Precenil svoje schopnosti. Naliezol do ferraty, neudržal sa na viac na rukách a spadol," pokračuje Klobušník. 

Pádom z výšky asi 15 metrov si privodil poranenie chrbtice a pravdepodobne aj iné vnútorné poranenia. O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári, ktorí pristáli na heliporte na Skalke. Horskí záchranári po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti transportovali zraneného na nosidlách kong a služobným vozidlom na heliport, kde ho odovzdali leteckým záchranárom na prevoz do nemocnice.

Touto záchrannou akciou sa práca horských záchranárov dnes nekončila, ale čakali ich ďalšie dva zásahy. "Po ukončení akcie sme boli vyzvaný k druhému pánovi. Tu už pán mal ferratový set, pomohli sme mu dostať sa na zem," opisuje horský záchranár. 

Pri treťom zásahu podľa slov záchranárov ďalší muž precenil svoje schopnosti. "Našťastie tam bol náhodne zmluvný záchranár, ktorý ho priisťoval a bezpečne ho dostal z ferraty von," dodal Klobušník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy