Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Niektoré slovenské nemocnice už začali tvoriť zoznamy náhradníkov na očkovanie
Zdielať na

Niektoré slovenské nemocnice už začali tvoriť zoznamy náhradníkov na očkovanie

BRATISLAVA / Máte nad 65 rokov, ste chronicky chorí a radi by ste sa zaočkovali skôr ako vo fáze 5., do ktorej patríte? Dostať sa na očkovanie môže byť pomerne komplikované. Dokonca priam nemožné. Niektoré vakcinačné centrá náhradné zoznamy zaplnili za pár hodín, iné vás do nich zatiaľ nezaradia.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pred štyrmi dňami povedal: "Sme práve vytvorili ten systém, tých náhradných poradovníkov, tým spôsobom, že sa nahlásia do vakcinačných centier." Keďže však centrálny zoznam náhradníkov neexistuje, nemocnice sa s touto úlohou popasovali rozlične. Niektoré vytvorili webové stránky, cez ktoré sa môžu náhradníci nahlásiť, inde sa dá prihlásiť mailom, či telefonicky, niekde však vôbec.

Záujem o skoršie očkovanie je pritom v nami oslovených centrách veľký. "Spustili sme náhradnícky zoznam a už sme zaočkovali 45 ľudí z neho, dokopy sa nám už nahlásilo 700 záujemcov," povedala hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Kubinec. Ak máte záujem prihlásiť sa na očkovanie ako náhradník, urobiť tak môžete TU.

Medzi prvými pristúpili k zoznamu náhradníkov v prešovskej fakultnej nemocnici. Zoznam bol zakrátko do posledného miesta naplnený. "V priebehu včerajšieho dopoludnia sme do zoznamu náhradníkov zaradili 245 osôb," upresňuje Renáta Cenková, hovorkyňa FNsP Prešov. 

Nemocničné vakcinačné centrum bude ľudí zo zoznamu náhradníkov volať na očkovanie v prípade, že sa niekto zo zaregistrovaných v rámci tzv. prvej vlny očkovania na vakcínu nedostaví. Nemocnica však upozorňuje, že náhradníkovi nevzniká na očkovanie nárok. Presný zoznam je dostupný na TEJTO stránke.

V banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici ešte zoznam náhradníkov nemajú, no pripravujú ho už v najbližších dňoch. "Tento zoznam bude mať zhruba 200 ľudí, nakoľko viac ich nepotrebujeme, lebo sa snažíme efektívne využiť všetky dávky," vraví Ružena Maťašeje, hovorkyňa FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V Banskej Bystrici je o vakcínu veľký záujem. Podľa hovorkyne denne zaočkujú zhruba 400 ľudí a spomedzi tých, čo sa registrovali nepríde maximálne 5.Do dnešného dňa v Rooseveltovej nemocnici zaočkovali 7503 záujemcov. Do zoznamu náhradníkov sa bude dať prihlásiť telefonicky na čísle, ktoré nemocnica zverejní do konca tohto týždňa.

Smolu majú záujemcovia o skoršie očkovanie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Tu očkovacie centrá náhradný zoznam z ľudí mimo nemocnice nemajú. Ak im niekto na očkovanie nepríde, prednostne zaočkujú svojich pacientov.

Na webovej stránke korona.gov.sk sa dnes spustil registračný systém pre ludí nad 75 rokov. Registrovať ich môžu príbuzní ale i praktickí lekári, či cez call centrum ministerstva zdravotníctva.

Ak do žiadnej doteraz otvorenej kategórie nepatríte a napriek tomu máte záujem sa očkovať skôr, kvôli zdravotnému stavu, informujte sa najlepšie telefonicky v jednotlivých nemocniciach, v ktorých sa očkuje. V niektorých vás zaradia na zoznam telefonicky či mailom, inde zase len osobne. Treba však rátať s tým, že sa do očkovacieho centra treba dostaviť za veľmi krátky čas od telefonátu z nemocnice.

Pripomeňme si pravidlá očkovania na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy