Jasno
19°
Bratislava
Koaličná rada: Zástupcovia strán rokujú o súdnej mape aj o zdražovaní energií
Zdielať na

Koaličná rada: Zástupcovia strán rokujú o súdnej mape aj o zdražovaní energií

BRATISLAVA / Tak, ako každý pondelok, ani dnešok, 7.2. nie je výnimkou a na Úrade vlády sa stretli zástupcovia koaličných strán. Rokovať by mali napríklad o podobe súdnej mapy, ktorú sa pokúša presadiť ministerka Mária Kolíková. Nebola to ale jediná téma.

Aktéri koaličnej rady sa začali schádzať približne o piatej hodine popoludní. Základná vec, ktorou sa mali zaoberať, je koaličná zmluva. Po odchode Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí do poslaneckého klubu SaS, má koaličná SaS o jedno ministerstvo viac, ako káže koaličná zmluva. Minimálne musia koaličnú zmluvu zmeniť. 

Richard Sulík pred koaličnou radou ale naznačil, že to nebude také horúce. "My sme mali na minulej vláde prerušenie vládneho rokovania, preto, lebo sme mali koaličnú radu vo formáte predsedovia a premiér. Tam sme sa de facto dohodli na tomto, ale sme sa rozhodli, že to nebudeme ešte komunikovať, preto lebo sme si načrtli tú dohodu, súhlasíme s tým všetci zúčastnení. Dali sme si ale na to dva týždne, aby sme to dostali do papierovej podoby. Toto, to ministerstvo spravodlivosti a predseda parlamentu problém v koalícii rozhodne nebude," vyjadril sa pred koaličnou radou Richard Sulík. Mária Kolíková podľa neho ostane na svojom poste.

Budú sa rozprávať aj o súdnej mape, očakávalo sa preto, že príde aj ministerka spravodlivosti. Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina povedal, že súdna mapa v súčasnom štádiu nie je priechodná, alebo teda iba jej časť. Je to zhluk štyroch rôznych zákonov, ktoré sa toho týkajú. Z toho vyplýva, že súdna mapa možno prejde, ale pravdepodobne nie tak, ako by si to predstavovala ministerka spravodlivosti, Mária Kolíková. 

Veľmi horúca téma je aj zvyšovanie cien energií. Ministerstvo hospodárstva by malo predložiť návrh, akým spôsobom pomôcť ľuďom. Zatiaľ čo Richard Sulík hovorí o konkrétnych ľuďoch, ktorí nie sú napojení na centrálne teplá a veľmi im stúpla cena energií, Pčolinský hovoril skôr o tom, že treba pomôcť všetkým. Prichádza to v čase, keď aj samosprávy, ktoré zriaďujú školy, škôlky, prípadne domovy sociálnych služieb volajú o pomoc. Tým Richard Sulík viac-menej odkázal, že si za to niektorí môžu sami, pretože dlho otáľali s objednaním si energií na tento rok.  

"Dnes na koaličnej rade si prejdeme aj štatistiku účasti na zajtrajšom rokovaní. Ak plénum nebude uznášaniaschopné, tak sa schôdza preruší, pretože nemôžete zasadať, keď nemáte 76 poslancov. Dnes sa budeme baviť aj o tejto téme , to znamená, že koľko ľudí máme v karanténe, koľko ľudí nám nahlásilo dnes neúčasť, čiže uvidíme, aké budú tie čísla, ale zatiaľ to vyzerá, že 76 je," uviedol. Uviedol, že zajtrajšie rokovanie o obrannej dohode bude otázne, pretože koronavírus môže zmeniť plány. Ak by poslancov v koalícii bolo málo, budú musieť rokovanie presunúť.

"Nech sa aj pozabíjajú, je mi to úplne jedno, táto koalícia končí," povedal Robert Fico z opozičnej strany Smer-SD ku koaličnej rade.

Príchodom Márie Kolíkovej k SaS má strana Richarda Sulíka o jedno miisterstvo viac ako káže povolebná koaličná zmluva. Zatiaľ čo podľa šéfa liberálov nejde o veľký problém, iní to tak nevidia.

S ministerstvom navyše pre SaS majú niektorí problém

"Pre pána Sulíka to možno problém nie je, ale bude ešte debata," povedal Peter Pčolinský zo strany Sme rodina.

"Bolo by dobré, aby sme veci na papieri mal tak, ako reálne sú. Momentálne to tak nie je," myslí si Michal Šipoš zo strany OĽaNO.

Sulík mal v pondelok tiež predstaviť svoj pohľad na kompenzácie rastúcich cien energií, kde majú jednotliví aktéri tiež svoje pohľady a debata sa naťahuje na týždne.

Debata o kompenzácii rastúcich cien energií sa naťahuje na týždne. Jednotliví aktéri majú tiež svoje pohľady. "Dohoda ešte nie je, ani s ministrom financií, ani s inými aktérmi, ale viem vám povedať, že k tejto dohode spejeme," povedal Richard Sulík pred rokovaním koaličnej rady.

"Viem, že ministerstvo financií pripravilo vlastné návrhy a ja pevne verím, že dnes sa už na tom dohodneme. Tie domácnosti, ktoré majú regulovanú cenu, tak tie si myslím, že sú v poriadku," vyjadril sa Michal Šipoš.

"Verím, že to dorokujeme, že dnes odtiaľto neodídeme a hneď ako to bude schválené, verím, že to pôjde v skrátenom legislatívnom konaní," povedal Juraj Šeliga zo strany Za ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy