Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Apple a Google sa zapoja do boja proti koronavírusu. Využívať na to budú dáta užívateľov
Zdielať na

Apple a Google sa zapoja do boja proti koronavírusu. Využívať na to budú dáta užívateľov

Archívna reportáž

WASHINGTON / Giganti Apple a Google oznámili, že v boji proti koronavírusu chcú využívať užívateľské dáta z telefónov so systémom Android a iOS. Vytvorením platformy budú ostatní užívatelia varovaní pred možným kontaktom s nakazenou osobou. Projekt ale vyvoláva otázky o ochrane odobných údajov. Technologickí giganti ale sľubujú, že súkromie bude aj naďalej zaručené.

 Prezident USA Donald Trump už avizoval, že chce dať túto platformu preveriť, či nebudú porušované základné práva a slobody. "Je to veľmi zaujímavé, ale množstvo ľudí sa toho obáva kvôli dodržaniu osobných slobôd," povedal podľa agentúry Reuters prezident Trump. "Pozrieme sa na to veľmi dôrazne," poznamenal Trump. 

"Spoločnosti Apple a Google oznámili, že takýto prístup, ktorý ako sa zdá, zmierňuje tie najhoršie ohrozenia súkromia a riziká centralizácie," vyhlásila Jennifer Granicková z Americkej únie občianských práv (ACLU). Technologickí giganti uisťujú, že ich varovný systém bude založený na dobrovoľnej účasti, že všetky odoslané dáta budú anonymizované, a že platforma nebude zbierať informácie o polohe užívateľov na základe GPS. "Súkromie užívateľov a ich bezpečie je stredobodom návrhu," uviedli firmy v prehlásení. 

Ako bude systém fungovať?

Systém bude fungovať tak, že si telefóny majiteľov, ktorí vydajú súhlas účasti na projekte, pri blízkom kontakte vymenia pomocou rozhrania bluethoot základné informácie. Tie budú anonymné a identitu užívateľov nebude poznať ani Google a Apple. Pokiaľ sa u niektorého z užívateľov nákaza COVID-19 potvrdí, dostanú ľudia, ktorí s infikovaným prišli do kontaktu, upozornenie s výzvou, aby zostali v izolácií. 

Obe spoločnosti uviedli, že technológiu začali vyvíjať pred 14 dňami a dostupná by mohla byť v polovici mája. To následne umožní zdravotníckym úradom a organizáciám vytvoriť oficiálnu aplikáciu, ktorú si užívatelia stiahnú do telefónov. V nadchádzajúcich mesiacoch chcú obe firmy vyvinúť silnejšiu bluethoot platformu, ktorá sa nebude sústrediť len na oficiálne aplikácie úradov, zdravotníckych inštitúcií, ale umožní aj zapojenie širšej verejnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy