Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Opäť stúpa počet hospitalizovaných pacientov, v nemocniciach už začínajú pomáhať medici
Zdielať na

Opäť stúpa počet hospitalizovaných pacientov, v nemocniciach už začínajú pomáhať medici

SLOVENSKO / Už nielen ambulancie, ale aj niektoré nemocnice pociťujú pomalé pribúdanie pacientov. V nemocniciach je aktuálne s covidom 1 663 pacientov, väčšina z nich s delta variantom. Tí noví podľa lekárov zrejme prichádzajú už s omikronom. Ministerstvo zdravotníctva už počas minulého týždňa vyzývalo študentov štvrtého a piateho ročníka všeobecného lekárstva a druhého a tretieho ročníka ošetrovateľstva, aby pomohli nemocniciam pri nápore pacientov s Covidom.

V nemocniciach pribudli aj deti. Očakáva sa, že v špičke vlny môže byť naraz pozitívnych aj 500-tisíc ľudí. Pozitívny test neobišiel ani hlavného hygienika. Koaličná rada priniesla aj situáciu, ktorú nikto nečakal. Počas rokovania koaličnej rady pípla Veronike Remišovej správa, že jej preventívny PCR test je pozitívny. Okamžite informovala zúčastnených a odišla domov.

A medzi vyše 14 600 pozitívnymi testami v pondelok, 1.2. bol aj pozitívny test hlavného hygienika. Obaja sú nateraz bez klinických príznakov.

​"Výrazne rýchlejšie rastú tí pacienti, ktorí prichádzajú na ambulancie, čo je dobrá správa, oveľa menej ich musíme hospitalizovať, ako počas druhej, alebo tretej vlny," povedal prezident Slovenskej spoločnosti infektológov, Pavol Jarčuška.

"Začínajú k nám prichádzať aj pacienti, ktorí už prekonali infekciu v minulosti, trebárs pred rokom a teraz sú opäť infikovaní. S najväčšou pravdepodobnosťou by malo ísť o infekciu práve variantom omikron, keďže pri variante omikron je popisované približne 5- násobne vyššie riziko reinfekcie," vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.

Lekári hovoria zatiaľ o veľkej záťaži ambulancií, postupne ale pribúdajú aj hospitalizácie. Noví pacienti už zrejme prichádzajú s omikronom. Príznaky sú rôzne.

"Silné bolesti hrdla, bolesti v chrbte, stretli sme sa už aj s takým príznakom, že vypadávanie vlasov," uviedol Jarčuška.

V nemocniciach je viac detí ako predtým

Aj to má svoje vysvetlenie. "Aj keď malé percento z nich má vážnejší priebeh, tak veľa z nich skončí v nemocnici. Je to ale stále malé percento," povedal matematik Richard Kollár.

Ako vysvetlil profesor Vladimír Krčméry, deti majú podstatne menej zápalov pľúc. Môžu mať veľmi vysoké teploty či vyrážky, ale zatiaľ mierne priebehy.

Vláda bude riešiť aj to, ako ďalej s testovaním zamestnancov

Vyhláška o testovaní raz týždenne stále platí, avšak pre podniky sa zmenilo niečo veľmi zásadné. Štát už nesľubuje, že ešte testovanie bude preplácať. Požiadali hygienikov o konzultáciu.

"Touto otázkou by sa mal na najbližšom rokovaní zaoberať aj vládny kabinet. Kým táto otázka nie je uzatvorená, zamestnávatelia sa nemusia obávať žiadnych sankcií," uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva, Katarína Matejková.

"Odborná obec odporučí vláde ponechať obsah vyhlášky v pôvodnom znení," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva, Daša Račková.

Podľa odborníkov, napríklad podniky kritickej infraštruktúry, by mali testovať aj denne, raz týždenne to pri omikrone vraj nemá veľký zmysel. Radšej než preplácať neefektívne testovanie pridajme záchranárom, tvrdí poslankyňa SaS.

"Požadovali navýšenie platov, ktoré by vlastne ročne stálo štátny rozpočet 12,5 milióna eur a porovnala som to s nákladmi na testovanie vo firmách, ktoré nás mesačne bude stáť odhadom 20 až 30 miliónov eur," uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková zo strany SaS. 

Očkovanie má stále význam

"Pacientom, ktorí by boloi zaočkovaní tromi dávkami, de facto ani nemáme hospitalizovaných. Rovnako je veľmi vzácne vidieť pacientov s ťažkým priebehom, ktorí majú čerstvé dve dávky," povedal Peter Sabaka.

Pomáhať musia aj študenti

Ministerstvo zdravotníctva už počas minulého týždňa vyzývalo študentov štvrtého a piateho ročníka všeobecného lekárstva a druhého a tretieho ročníka ošetrovateľstva, aby pomohli nemocniciam pri nápore pacientov s COVIDom. Odhadovali, že sa ich prihlási niekoľko tisíc. Realita je trochu iná - dnes do nemocníc prerozdelili 361 študentov.

Záujem nemocníc o študentské posily je však oveľa vyšší, a to aj z dôvodu, že počty pozitívnych zdravotníkov začínajú stúpať. Univerzitná nemocnica v Bratislave ešte minulý týždeň prejavila záujem o 100 medikov, dnes sa školenia zúčastnilo 10 študentov. 

"Robíme školenie pre prvých 10 študentov z odborov všeobecné lekárstvo či ošetrovateľstvo. Vzhľadom na končiace skúškové obdobie oslovených medikov, očakávame zaškolenie ďalšej skupiny 20 študentov budúci týždeň," uviedla hovorkyňa UNB Petra Lániková. Posila tridsiatich študentov je ale minimálna v porovnaní s výpadkom pozitívnych zamestnancov Momentálne je ich koronavírusovou infekciou nakazených asi sto. 

Aj žilinská nemocnica študentské posily počítala na prstoch jednej ruky. Do žilinskej nemocnice nastúpili traja medici, ktorí už absolvovali vstupnú zdravotnú prehliadku a pribudne k nim ďalších dvanásť študentov. Budú pomáhať pri testovaní v mobilných odberových miestach, momentálne majú v karanténe z dôvodu pozitívneho testu 60 pracovníkov, z toho je 42 zdravotníkov.

Na celom Slovensku sa ich doteraz prihlásilo takmer štyristo. "Nepovažujeme to za nízky záujem, pretože naši študenti pomáhajú od začiatku pandémie. Na odberových miestach, pri očkovaní, call centrách, ďalšiu aktivitu by popri štúdiu nestíhali," uzavrela prednostka Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy