Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko sa musí pripraviť na omikron vlnu. Nemocnice treba rýchlo odľahčiť
Zdielať na

Slovensko sa musí pripraviť na omikron vlnu. Nemocnice treba rýchlo odľahčiť

BRATISLAVA / SLOVENSKO / Počet hospitalizovaných ľudí s covidom klesol pod 2 000. Pribudli, žiaľ, nové obete, ich počet je 47. PCR testy včera odhalili viac než 2 800 nových prípadov. Masový nástup omikronu u nás odborníci očakávajú každým dňom. Momentálne sa rýchlo šíri v okolitých krajinách, v Česku, Rakúsku, Poľsku aj Maďarsku. Počnúc druhým januárovým týždňom stúpa počet infikovaných medzi očkovanými, čo podľa matematika Richarda Kollára signalizuje, že sa omikron u nás začína šíriť.

Omikronu sa darí vo veľkomestách

"Ale geograficky odhadnúť, kde sa udeje, vôbec nie je jasné. Vo všetkých krajinách v západnej Európe boli nástupy najprv v metropolitných oblastiach. Aj u nás očakávame, že to bude postihovať hlavne veľké mestá na začiatku," uviedol matematik a analytik Richard Kollár. Experti na dáta zasa odhadujú, že omikron vlna zasiahne ako prvé prihraničné okresy.

Hoci počty pacientov v nemocniciach na severovýchode Slovenska výrazne klesajú, podľa odborníkov prichádza štvrtá vlna pandémie práve z tej oblasti. Najvyšší nárast pozitívnych prípadov aktuálne zaznamenávajú okresy Stropkov a Snina, a pridávajú sa k nim ďalšie. "Bardejov, Svidník, Námestovo, Považská Bystrica, Tvrdošín, Pezinok, Stará Ľubovňa, Dunajská Streda, Senica. Snina má tretinové čísla len má vysoký rast, to znamená pribúda tam veľa," informoval analytik iniciatívy Dáta bez pátosu Ivan Bošňák. 

Nemocnice už prestávajú byť veľmi preťažené

V decembri 2021 ležalo na covidovom oddelení v sninskej nemocnici denne v priemere 50 pacientov. Aktuálne sú hospitalizovaní iba desiati. "V terajšom období neevidujeme značnú pozitivitu, aká bola pred Vianocami," povedala námestníčka pre ošetrovateľstvo - Nemocnica Snina Jana Kapáková. 

Aj pri vlne omikron ostáva najpodstatnejšie zdravotníctvo. Čo sa týka nemocníc, sme podľa ministra Lengvarského aj podľa analytika Richarda Kollára, v porovnaní s inými krajinami, na príliš vysokej východiskovej pozícii. Aktuálnych 1 915 pacientov je stále veľa. "Mala by byť nižšia, krajiny, s ktorými sa porovnávame, začínali takmer na nule. Ide o to, aby sme čím skôr nemocnice odľahčili,  aby sme do tej omikron vlny nastupovali s podstatne menším počtom pacientov," uviedol minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (OĽaNO). 

Záťaž môže byť nezvládnuteľná dva týždne 

"Zatiaľ z toho pre nás vychádza, že začneme vyššie a budeme na tom horšie relatívne ako krajiny, ktoré sme videli ako napríklad Spojené kráľovstvo a Dánsko. Aj u nás je potrebné pripraviť systém na záťaž, ktorá bude zrejme nezvládnuteľná možno týždeň, dva," vysvetlil Kollár. 

Podľa šéfa analýz na rezorte zdravotníctva vysoké číslo robia aj dlhodobo ležiaci pacienti. "Vždy na konci vlny je pokles o niečo pomalší ako na začiatku príjmy pacientov," tvrdil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík. 

Pritom pokles výjazdov hlásia záchranári. "Teraz je posledných 5 dní priemer okolo 70 až 80 výjazdov na celom Slovensku dole. V čase najväčšej vlny bolo približne 450, takže je to výrazný pokles," uviedol prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. 

Chorobnosť opäť stúpa

Matematik Kollár odhaduje, že situáciu bude komplikovať aj veľký výpadok zdravotníckeho personálu. "Počet infikovaných bude tak veľký, že sa vyčerpá v princípe potenciál, ktorý krajina má," okomentoval Kollár. 

Aktuálne pozitivita už rastie aj na Orave. Chorobnosť tam stúpa. Len v okrese Námestovo je vyššia o 50 percent ako v okrese Liptovský Mikuláš. "Veľa ľudí, ktorí pracujú v zahraničí, prišli na sviatky domov a tým pádom sa vírus začal viac šíriť," povedal prednosta okresného úradu Dolný Kubín Pavol Ľorko. 

Treba vydržať ako heslo nemocnice

Hornooravská nemocnica je pripravená na prípadný vyšší počet pacientov. "Zatiaľ sme nezaznamenali žiadny prípad, ktorý by dokazoval, že sa tu rozmnožuje variant omikron. Verím, že to budeme zvládať. Musíme, iné nám nič nezostáva," informoval riaditeľ hornooravskej nemocnice v Trstenej Marián Tholt. 

Podľa odborníkov omikron vlna by sa mala Slovenskom prehnať veľmi rýchlo. Minister zdravotníctva odhaduje, že vydýchnuť by sme si mohli už na jar. "Verím tomu, že do konca februára vlna bude za nami. Ale situácia môže byť buď lepšia alebo horšia," dodal Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy