Skoro jasno
15°
Bratislava
Pracovná skupina ministerstva zdravotníctva kontroluje priestory pre núdzové nemocnice
Zdielať na

Pracovná skupina ministerstva zdravotníctva kontroluje priestory pre núdzové nemocnice

SLOVENSKO / S blížiacou sa vlnou omikronu, ministerstvo zdravotníctva už v týchto dňoch realizuje záložný plán. Po celom Slovensku by malo vzniknúť takmer tisíc triážnych lôžok. Cieľom je najmä odbremeniť zdravotnícke zariadenia. Malo by to uvoľniť hlavne urgentný príjem v nemocniciach, ale aj zabrániť šíreniu nákazy na takzvaných bielych oddeleniach. Prvé by už mali byť pripravené koncom januára.

Pracovná skupina na čele so štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva si prezrela viacero možných priestorov aj na východe Slovenska. Okrem dôležitej podmienky veľkokapacitného miesta totiž chystané zariadenie musí spĺňať aj ďalšie podmienky. "Musí spĺňať nejaké materiálno-technické zabezpečenie, samozrejme tepelný komfort, elektriku, internet," vysvetlil štátny tajomník MZ SR, Kamil Száz.

Nebudú to takzvané "poľné nemocnice", ale systém núdzových zdravotníckych zariadení

Ich súčasťou budú lôžka, kde sa plánuje poskytovať základná zdravotná starostlivosť a kde sa hlavne budú triediť pacienti. V spolupráci so samosprávnymi krajmi ministerstvo aktuálne analyzuje dostupné možnosti zriadenia takýchto zariadení po celom Slovensku. Už pred Vianocami minister o tom hovoril, ako o veľkej a náročnej operácii, ktorej zabezpečenie možno prirovnať k realizácii celoplošného testovania. Cieľom je odbremeniť nemocnice, ale tiež napríklad včas poskytnúť kyslíkovú terapiu pacientom s respiračnými ťažkosťami. Taktiež odbremeniť už i tak dosť vyťažených zdravotníkov v nemocniciach.

"Ide o núdzové riešenie na úrovni vojnovej medicíny. Núdzové triážne zdravotnícke zariadenia budú umožňovať efektívnejšie využívanie nedostatkových kapacít, zdravotníckych pracovníkov a vo výrazne väčšej miere zabezpečiť starostlivosť založenú na študentoch medicíny a nižšieho zdravotníckeho personálu," vysvetlila hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

"Mám zadefinované materiálno-technické zabezpečenie, ktoré tam musí byť, teda sa bude pracovať na zaobstaraní týchto vecí. Sú to v podstate jednoduché postele, kyslíkové koncentrátory," vyjadril sa aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pre zriadenie núdzového zdravotníckeho zariadenia vytypovali okrem iných aj mestskú halu v Prešove. Ministerstvo tak chce jednotlivé regióny pripraviť na nápor počas blížiacej sa vlny omikronu. "Ministerstvo zdravotníctva vníma potrebu vytvoriť do 1 000 triážnych expektačných lôžok," dodala Eliášová. "Tá predstava je na jedno také veľkokapacitné miesto 60 až 100 lôžok," vysvetlil Száz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy