Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad zbitého 11-ročného dievčaťa nie je jediný. Objavili sa ďalšie skutky tínedžerov
Zdielať na

Prípad zbitého 11-ročného dievčaťa nie je jediný. Objavili sa ďalšie skutky tínedžerov

Miloslavov - Obvinenie v prípade maloletej a skupiny dospievajúcich ešte podľa polície môže byť zmenené a prekvalifikované z lúpeže - za ktorú hrozí až dvojciferný trest. Nie je však vylúčené, že skutok prekvalifikuje. Televízia JOJ zistila, že šikana na deťoch sa má diať už minimálne dva roky.

Polícia sa k prípadu v priebehu niekoľkých hodín vyjadrila na sociálnej sieti Facebook opakovane:

Prípad 11 ročného dievčaťa nie je jediný, ktorý momentálne rezonuje v Miloslavove. Na povrch vyplávali aj ďalšie skutky teenagerov.

"Minulý rok mám vedomosť, že napadli dievča, táto tlupa ľudí jej najskôr ukradla doklady, na druhý deň ju chceli zhodiť z posedu, keby ju nezachránil kamarát, už pravdepodobne so zlomenými väzmi nie je medzi nami. Nechceli ju pustiť domov, asi 15 ju blokovali a natáčali si ju na video, ako jej dali facku," hovorí obyvateľka Miloslavova.

Ďalšiemu dievčaťu sa mala tlupa mladých ľudí len vyhrážať, pretože rodičom povedala, čo robia. Občastovaná mala byť vulgarizmami aj výsmechom. Vtedy niektoré z detí ešte neboli trestne zodpovedné. Trestná zodpovednosť za skutky podľa trestného práva je od 14 rokov. Do 18 rokov je každý jedinec považovaný za mladistvého a vtedy sa trestná sadzba znižuje o polovicu pri všetkých trestných činoch.

"Sa tiež posudzuje medzi 14-15. rokom, či vedel skutočne rozpoznať následky svojho konania, a ak je tam stanovisko znalcov, že vzhľadom na svoju rozumovú vyspelosť nevedel to posúdiť, tak môže byť aj nepotrestaný, čiže by nebol trestne zodpovedný," hovorí znalkyňa trestného práva Lucia Kurilovská. 

Psychologička Barbora Kuchárová dodáva: "Deti k tomuto správaniu neprišli samy, ale boli ovplyvňované výchovou a posilňované vecami, ktoré sú na internete obdivované a zdieľané. Je to celé podfarbené vplyvom alkoholu, ako som videla to video, dovoľme najskôr poznať až potom súdiť."

Celý incident, ktorý sa stal na začiatku roka, má mať na svedomí banalita.

"To celé sa stalo len kvôli tomu, že jej vyliala kofolu, ktorá ona používala ako brzdu k alkoholu. Dievča, ktoré volalo záchranku, sa vyjadrilo, že keby tam neprišlo, ona už nežije. Oni ju údajne ťahali z družstva za vlasy, nahú, cez celú dedinu dopredu do parku," hovorí obyvateľka Miloslavova.

Časť skutku sa objavila na sociálnych sieťach.

Hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff povedal: "Informácie o pôsobení tzv. "detského gangu" v uvedenej obci potvrdiť nemôžeme. Rovnako neevidujeme zo strany občanov doposiaľ žiadne oznámenie alebo podanie, ktoré by sa týkalo takéhoto konania "gangu" v uvedenej obci ani v blízkom okolí."

Domáci nechcú, aby sa záležitosť zamietla pod koberec. Otec jednej mladistvej osoby bol bývalý elitný policajt, jej mama v zbore ešte naďalej pôsobí. Ochrannú ruku nad prípadom navyše nemá ani obec, pretože nie je majiteľom areálu bývalého družstva, kde sa mal konflikt stať. Starosta už minulý rok v spolupráci so školou poslal list rodičom žiakov, aby sa tam deti vo voľnom čase nezdržiavali.

Starosta Milan Baďanský povedal: "Veľmi ma mrzí tá situácia. že sa stala, vôbec sa to nemalo stať, a dúfam, že bude to mementom dobudúcna, že už nič také sa nestane. Zvolali sme stretnutie polície, správca areálu, obce na budúci týždeň, budeme sa snažiť dobudúcna nájsť riešenie. Apelujem na rodičov, aby kontrolovali svoje deti, čo robia vo svojom voľnom čase, a podarí sa nám spoločne ešte predísť horším situáciám."


Súvisiace články

Najčítanejšie správy