Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Problém s uznaním očkovania zo zahraničia: Po dvoch dávkach vakcíny ich systém eviduje ako nezaočkovaných
Zdielať na

Problém s uznaním očkovania zo zahraničia: Po dvoch dávkach vakcíny ich systém eviduje ako nezaočkovaných

SLOVENSKO / Slováci, ktorí žili v zahraničí a vrátili sa domov, majú pocit, že sa ocitli nie v rodnej krajine, ale v Kocúrkove. Majú síce už dve dávky vakcíny, no na Slovensku ich systém eviduje ako nezaočkovaných. Ministerstvo zdravotníctva priznáva problém s uznaním očkovania zo zahraničia. A do zahraničia posiela týchto Slovákov aj na tretiu dávku vakcíny.

Tomáš sa pred pár mesiacmi vrátil s manželkou žiť na Slovensko. Obe dávky vakcíny dostali v Česku, kde vtedy pracovali. Síce sa môže dať na Slovensku zaočkovať treťou dávkou, no oficiálne to bude preňho v našom systéme prvá. "Oni by nás aj zaočkovali, keby to vedeli administratívne sprocesovať," vysvetlil Tomáš. "Systém nám ukazuje chybovú hlášku, že proces nebol dodržaný. Jednoducho, že systému chýba informácia o prvej a druhej dávke vakcíny," vysvetlil riaditeľ Odboru komunikácie Michal Feik.

Tomáš sa snaží dostať údaje o zaočkovaní do elektronickej zdravotnej karty už od polovice októbra. Zdanlivo jednoduchý postup, nie je pochopiteľný ani preňho, aj keď sám pracuje v IT oblasti. Ministerstvo zdravotníctva priznáva problém s uznávaním očkovania v zahraničí. "Odporúčame ľuďom, aby ak majú napríklad prvé dve dávky vakcíny v Českej republike. Ak je to možné, aby sa očkovali v rovnakej krajine. V prípade, že to nie je možné chceme uistiť, že danú situáciu veľmi aktívne riešime," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, Zuzana Eliášová.

Tomáš to má síce do Česka na skok, no nerozumie, prečo by tam mal ísť, keď si už platí zdravotné poistenie na Slovensku. "Ja už nemám ani prechodný pobyt, ani trvalý pobyt, ani tam nie som už zamestnaný. Ani tam nie som zdravotne poistený. Nechápem, prečo by som ja mal uhrádzať v Česku poplatok, keď som poistený na Slovensku," vysvetlil Tomáš.

Podobný problém ale nemajú iba Slováci, ktorí boli zaočkovaní v Česku

"Konzultujeme to aj na úrovni svetovej zdravotníckej organizácie a takisto rôznych európskych inštitúcii. Nakoľko tento rozmer sa netýka len Českej republiky, ale aj niektorých ďalších krajín," vysvetlila Eliášová. Kedy sa Tomáš dostane zo začarovaného kruhu von, nevie presne odpovedať ani Ministerstvo zdravotníctva. "Presný postup ale ešte detailne momentálne nastavujeme," dodala Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy