Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Kysuciach si vydýchli: Podpísali zmluvu na odľahčenie tranzitu z mesta
Zdielať na

Na Kysuciach si vydýchli: Podpísali zmluvu na odľahčenie tranzitu z mesta

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO / Obyvatelia Dolných Kysúc dostali už jeden veľký vianočný dar. Zástupcovia investora a zhotoviteľa spolu oficiálne podpísali zmluvu na výstavbu diaľničného privádzača z Kysuckého Nového Mesta. Jeho význam spočíva v tom, že odbremení dopravu v centre mesta. Podľa plánu by ho mali stavbári ukončiť o dva roky.

"My sme malé mestečko, ktoré má veľkú industriálnu zónu a tento privádzač bude veľký prínos," vyjadril sa primátor mesta Marián Mihalda. "Pomôže Kysuckému Novému Mestu, hlavne jeho obyvateľom tak, že odkloní tranzit kamiónov z mesta mimo mesto," konštatoval štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby, Jaroslav Kmeť. 

Vďaka novému diaľničnému privádzaču nebudú cez stred mesta jazdiť tisícky zamestnancov z fabrík a ani kamióny, ktoré potrebujú ísť do priemyselnej zóny. "Stavebné práce začíname po odovzdaní staveniska, hneď v januári preložkami sietí," informoval predseda predstavenstva Metrostav DS, Pavol Hruzik. 

Starou známou pravdou je, že celkovo, dopravnú situáciu na Kysuciach vyrieši až diaľnica D3. "Intenzity, ktoré sa denne dosahujú sú až 30 tisíc vozidiel, vidíme tam už dennodenné problémy a aj niekoľkohodinové kolóny," konštatoval dopravný analytik Ľubomír Palčák. Pracovníci Národnej diaľničnej spoločnosti SR informovali aj o tom, ako to vyzerá s kysuckou D3. "Beží posudzovanie životného prostredia EIA, ktorá bude ukončená 2023," informoval generálny riaditeľ NDS, Juraj Tlapa. Predpokladajú, že už o rok neskôr by mohli začať hľadať firmy pre výstavbu diaľnice. "Je reálne, že v roku 2026 sa začne výstavba na všetkých 3 úsekoch a v roku 2029 môžu byť ukončené," doplnil informácie generálny riaditeľ Tlapa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy