Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda má plán pre prípad rozšírenia nákazlivého omikronu. V núdzových nemocniciach budú najmä medici
Zdielať na

Vláda má plán pre prípad rozšírenia nákazlivého omikronu. V núdzových nemocniciach budú najmä medici

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva pripravuje stratégiu na zvládnutie vlny omikronu. Vláda schválila vytvorenie poľných nemocníc. Nedostatok personálu chcú riešiť študentmi medicíny. A dôležité bude aj očkovanie medzi sviatkami, aby centrá zvládli čo najviac záujemcov v čo najkratšom čase.

Vláda očakáva, že nový variant omikron sa môže po novom roku Slovenskom prehnať ako smršť a nemocnice nebudú stíhať. Aj preto schválili vytvorenie takzvaných poľných nemocníc. Takzvané zariadenia budú vznikať pred tým, než by obsadenosť lôžok v nemocniciach prekročila 4 000 pacientov. V jednom zariadení má byť 200 postelí tiež 200 koncentrátov kyslíka a prenosné vybavenie na monitorovanie pacienta a sanitu a priestory pre zdravotníkov.

"Omikron, bude to smršť, to všetci hovoria. Bude to rýchly nástup, ale aj by to potom mal byť rýchly pokles. Uvidíme," vyjadril sa premiér Eduard Heger. "Vytipujeme nejaké lokality, kde by tie nemocnice mohli byť. Hovorím o nejakých halách, športových areáloch, prípadne stanoch. Máme zadefinované materiálno- technické zabezpečenie, ktoré tam musí byť. Sú to jednoduché postele, kyslíkové koncetrátory," informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Prvé centrum by sa malo spustiť už koncom januára 2022, aby sa školil personál a nastavili sa potrebné procesy. Dokopy sa ráta s vytvorením tisícky lôžok. "Na 50 postelí jeden lekár a sestra, budú tam medici, sanitári. Bude prerušené štúdium medikov, ak to bude nevyhnutné a každé jedno to núdzové zariadenie bude patriť k nemocnici," uviedol minister Lengvarský. Samozrejme, nebude to lacné - a minister financií bude musí nájsť a uvoľniť ďalšie milióny.

"Tá jedna približne 6 miliónov eur, ale ja verím, že nebudeme ich robiť viac ako jednu," reagoval minister financií Igor Matovič. Záujem o očkovanie rastie a práve očkovanie má byť ochranou pred nástupom novej vlny. Viaceré mestá ale avizovali, že počas sviatkov nebudú očkovať. Minister zdravotníctva pripúšťa, že s nimi aktuálne diskutuje. "Nie, vôbec nie som spokojný. Myslím si, že každý deň by mali byť všetky očkovacie kapacity tak, aby všetci, ktorí chcú sa mali, kde zaočkovať," povedal premiér Eduard Heger. "Subjekty hospodárskej mobilizácie v nemocniciach budú očkovať aj ďalej, takisto ako niektoré očkovacie centrá. Bratislava je špeciálny prípad, myslím, že teraz sa to rieši. Mám krátku informáciu, ktorú som dostal, tak vyššie územne celky prejavili ochotu," doplnil minister Lengvarský. 

A kým v čakárni je aktuálne viac ľudí ako sú možnosti očkovacích centier, NCZI spustilo registráciu na očkovanie pre deti od 5 do 11 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy