Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská lekárska komora odporúča povinné očkovanie a účasť neočkovaných pri liečbe covidu
Zdielať na

Slovenská lekárska komora odporúča povinné očkovanie a účasť neočkovaných pri liečbe covidu

BRATISLAVA / Slovenská lekárska komora chce byť nápomocná pri riešení aktuálnej epidemickej situácie a iná cesta než povinné očkovanie vraj nie je, obzvlášť pre seniorov. Navrhuje tiež zavedenie finančnej spoluúčasti neočkovaných pacientov pri liečbe covidu.

Podľa lekárskej obce bude pandémia sezónne kolísať a my sa naučíme počítať ďalšie vlny.

"Vírus bude naďalej mutovať na rôzne formy virulencie. Aktuálne tu máme mutáciu s názvom omikron," vyjadril sa prezident Slovenskej lekárskej komory, Pavel Oravec. 

"Len si treba uvedomiť, že v Juhoafrickej Republike je momentálne leto. My tu máme momentálne hlavnú sezónu respiračných ochorení, a preto musíme počkať ak osa prejaví omikron na severnej pologuli," uviedol Jaroslav Šimo, viceprezident Slovenskej lekárskej komory. 

"Lockdown je na celom svete účinným. Len krátkodobým nástrojom. Podporujeme preto len jeho plne zdôvodnené a krátkodobé zavedenie. Pri uvoľňovaní zákazov a opatrení žiadame uprednostniť zaočkovaných občanov," doplnil Pavel Oravec.

"Očkovaný pacient má ďaleko menšiu vírusovú nálož, čiže aj to šírenie vírusu je menšie a hlavne ten priebeh ochorenia. On to doma prekoná ako sopeľ. Čiže toto je ten dôvod, prečo tlačíme na to, aby ľudia boli očkovaní. Tá dávka bude štvrtá, piata, šiesta, pretože ten vírus mutuj tak, ako chrípka," povedal Karol Mičko, prezident regionálnej lekárskej komory v Banskej Bystrici.

Očkovanie zostáva podľa lekárov jediným riešením na veľmi dlhé obdobie

"Zapojíme sa do náročnej diskusie o povinnom očkovaní obyvateľstva. Zapojíme sa do diskusie aj o spoluúčasti neočkovaných pacientov pri liečbe Covidu- 19," doplnil Pavel Oravec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy