Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Deň otvárania: Zaočkovaní a prekonaní, dnes mohli nakupovať, lyžovať sa, ísť do kostola alebo sa ostrihať
Zdielať na

Deň otvárania: Zaočkovaní a prekonaní, dnes mohli nakupovať, lyžovať sa, ísť do kostola alebo sa ostrihať

SLOVENSKO / Slovensko sa dnes otvorilo. Teda čiastočne. Kým na jednej strane zaočkovaní môžu ísť do obchodu, či na lyžovačku, starší školáci sa už v tomto kalendárnom roku v škole učiť nebudú. Rovnako zatiaľ platí, že štedrá večera s najbližšími nebude. Konzílium odborníkov považuje prijaté opatrenia za nelogické.

LYŽIARSKE STREDISKO 

Stredisko na Donovaloch otvorilo svahy pre prvých lyžiarov. "Každý rok chodím otvoriť sezónu," povedal jeden z lyžiarov. 

V prvom stredisku kde sa dalo dnes lyžovať v režime očkovaný prekonaný sme veľa návštevníkov nestretli. Neodradili ich kontroly, no pre zlé počasie boli Donovaly väčšinu dňa neprejazdné. "Kontrolujeme to pri kúpe lístka. Do 12 rokov nepotrebujú očkovanie, nad 12 rokov kontrola ako pri dospelých," uviedol riaditeľ strediska Branislav Veľký. 

KOSTOL 

Veriaci, ktorí dnes ráno prichádzali do Farského kostola v Žiline, museli ukázať doklad o očkovaní, či prekonaní koronavírusu, ale vôbec preto nefrflali. "V kostole môže byť do 30 ľudí," povedal žilinský kaplán Michal Lichý. To nič neubralo na ich nadšení, že sa znova môžu pomodliť priamo v kostole.

KNÍHKUPECTVO 

Pre kníhkupectvá je december hlavnou sezónou, ak by neotvorili, prišli by o veľkú časť ziskov. Okienkový predaj na diaľku to nedokáže nahradiť. 

KADERNÍCTVO 

Naplno už fičia aj kaderníctva. Pôvodne ich mali otvoriť až o týždeň, napokon sa dozvedeli, že majú asi 24 hodín na to, aby otvorili. Telefóny začali vyzváňať takmer okamžite po oznámení, že otvoria. Jedna zákazníčka na hodinu, potom dezinfekcia priestoru. Počet objednávok je tak obmedzený. 

"Určite budeme robiť aj nadčasy, lebo tí zákazníci sa strašne tešia, že sme otvorili, takže aj my sa tešíme, že môžeme pracovať," povedala kaderníčka Monika. 

OBCHOD S OBLEČENÍM 

Po opatreniach, po ktorých museli obchod s detským oblečením zatvoriť, začali tovar fotiť na sociálne siete. Keď zistili, že fotografie nestačia a je to zdĺhavé začali odevy predávať cez videohovory. 

Kým jedni jasajú, iní hromžia. Dnes sa totiž pripravovalo aj zatváranie. Druhý stupeň základných a stredné školy dnes v tomto kalendárnom roku skončili. Po celom Slovensku navyše protestujú gastroprevádzky.

GASTROPREVÁDZKY 

Liptov ako druhý najobľúbenejší kraj krváca. V Liptovskom Mikuláši sa zišli podnikatelia, aby upozornili na zlú situáciu v gastre a ubytovacích službách či wellnese. Neprotestujú len Vysoké Tatry, ale aj iné prevádzky. Každý večer budú svietiť na červeno, aby upozornili na krvácajúci cestovný ruch. 

ŠKOLY

NA ZŠ Jána Švermu v Humennom majú vybavenie v každej jednej triede a dokonca aj v každom jednom kabinete a sú pripravení na dištančné vzdelávanie nielen na druhom, ale prípadne i na prvom stupni. Učitelia informatiky každý jeden počítač skontrolovali, aby v pondelok online výučba prebehla bez problémov.

"Sme vďační za techniku, za modernú dobu, ktorá má také vymoženosti, ale, samozrejme, za deťmi nám bude veľmi smutno," povedal učiteľ informatiky František Katuninec. 

Otvoriť obchody a zavrieť školy sme nenavrhovali, nemá to logiku. Takto verejne kritizuje prijaté opatrenia konzílium odborníkov. Dokonca zvažuje, či ešte má zmysel politikom radiť.

"Prehodnocujeme, aký význam má vôbec aby sme nejaké návrhy dávali. Sme poradný orgán ministra, takže toto si prejdeme s ministrom a následne sa rozhodneme, ako ďalej," uviedla členka konzília Alena Koščálová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy